Meny

Vellykket digitalseminar etter årsmøtet

Johnny Ødegård fra TINE.
Johnny Ødegård fra TINE.

Bondens digitale fremtid var temaet på et to-timers seminar i etterkant av TINEs årsmøte. I tre bolker ble de ca. 180 fremmøtte presentert for muligheter og scenarier for digitalisering av gårdsdriften, hva det betyr for norske mjølkeprodusenter og hvilken rolle TINE skal ta i dette.

I sin innledning pekte Johnny Ødegård, konserndirektør Rådgiving og medlemsservice, på noen hovedgrunner til hvorfor teknologien vil endre landbruket. De teknologiske endringene går mye fortere enn før, og dette tempoet kommer bare til å øke.

Maskiner har overtatt for arbeidskraft og fysisk arbeid vet vi, men nå tar de også over tankekraft og blir «smarte». I tillegg er det noen grunnleggende teknologiske skifter som kommer, hvor sensorer blir billigere, infrastrukturen for å samle inn data blir bedre og større datakraft til å behandle alle disse dataene som samles inn.

Vi vet også at norske melkeprodusenter er veldig langt fremme og flinke til å ta i bruk ny teknologi. I sum tilsier dette digitale endringer og nyvinninger på mange områder i bondens verdikjede. Men Ødegård understreket også, til tross for alle disse digitale nyvinningene, at vi ikke må glemme relasjonen mellom kua og røkteren, som alltid vil være et sentralt element i den daglige mjølkeproduksjonen.

Presentasjoner fra seminaret ligger nederst i denne saken

Vi er inne i digitaliseringens "andre bølge"

Etter innledningen var det foredrag fra Camilla Tepfers, partner i konsulent- og analyseselskapet inFuture som snakket om digitaliseringens «andre bølge» og hva det betyr for mjølkebonden. I den siste bolken presenterte Torkel Randem, leder TINE IKT Husdyrfagsystemer og Audun Ervik fra inFuture om hvordan bondens data skaper verdi og støtte til beslutninger i hverdagen, og hvordan TINE nå jobber med å bygge èn åpen plattform og økosystem tilrettelagt for samarbeid mellom samvirker og andre aktører og bransjer.

I tillegg til presentasjoner fra scenen, var det også rigget et lite messeområde i salen, hvor deltagerne kunne ta i nærmere øyesyn ulike teknologier som:

  • X-Nir pistol - et håndholdt analyseverktøy som raskt analyserer bl.a. tørrstoff, råprotein, NDF, aske og fett med nær-infrarødt lys.
  • Prediktor – sensor for måling av kjemisk innhold i melk
  • Halsbånd/Nedap. Posisjons og aktivitetsmåler for storfè 
  • NoFence – virtuelle inngjerding. AR og VR – virkelighet koblet med visning av data f.eks. pr. ku
  • Yara n-sensor måler nitrogennivået åkeren via klorofyllets grønnfarge og biomassen. Den kalkulerer umiddelbart riktig gjødsling der den styrer tildeling av mineralgjødsel mens du kjører gjennom åkeren ved delgjødsling.
  • Mobil assistent – TINEs mobilapp – Utviklet til å registrere data og bruke verktøy knyttet til Kukontrollen
  • «Thorvald» fra Saga Robotics/NMBU Traktorroboten som er utviklet ved NMBU.  

 

Digitalisering av det fysiske rom

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juli

Kr 5,33

Snitt fettprosent kumelk juli

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås