Meny

Melkeprodusenter utforsker AR-teknologi

Under et idéverksted på Elverum sist uke var fem produsenter invitert til å teste ut AR eller «utvidet virkelighet» (augmented reality). Gjennom spesialbriller og mobiltelefoner kunne testpanelet se virtuelle kyr med informasjonsbokser om for eksempel helseavvik for det enkelte individet.

TINE, representert ved rådgivere og produsenter, utforsket teknologien sammen med EON Reality Norway og inFuture. Hensikten med arbeidet er å undersøke om og hvordan AR-teknologi kan brukes for å gi bonden relevant informasjon i fjøset. 

"Augmented reality" (AR) eller "utvidet virkelighet", er en teknologi hvor virtuelle elementer kombineres med data fra den fysiske verden. AR kan for eksempel vises ved å legge grafiske elementer på den virkelige verden gjennom spesielle briller eller mobiltelefonen din. 

Ifølge Knut Henrik Aas, CEO i EON Reality Norway, er utvidet virkelighet «Pokemon Go's etterfølger, hvor vi legger elementer på virkeligheten».  

Etter test av prototypen var det felles idémyldring og diskusjon. Både muligheter og begrensinger ble belyst. Dagen på Elverum var svært nyttig for Smart Farm-teamet, som fikk mange innspill med seg tilbake til tegnebordet. 

Testfjøs for ny teknologi

Utforsking av hvordan AR-teknologi kan forenkle bondens hverdag, er ett element i TINEs Smart Farm-prosjekt. Prosjektet etablerer testlaboratorium i fjøs, for å utvikle og eksperimentere med konsepter basert på ny teknologi.

Michael Fridman, prosjektleder i Smart Farm, er fornøyd med dagen: «Tidlig involvering av sluttbrukere sikrer at vi med lite ressurser får avdekket hva som fungerer og hva som ikke gjør det. I dag ble det tydelig at noen av konseptene vi har vurdert ikke vil ha nok brukerverdi, samtidig ble det identifisert nye bruksområder som vi ikke har reflektert over tidligere.»

Storsatsing og årsstudium 

EON Reality Norway utvikler software innen virtuell og utvidet virkelighet, og er basert i Elverum og Hamar. Selskapet er del av en storsatsing i Innlandet rundt teknologiene. Det er til og med opprettet et eget årsstudium ved Høgskolen i Innlandet for å øke kompetansen på virtuell og utvidet virkelighet i regionen.  

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås