Meny

Nationen 19. mai 2020

Dette går ikke! sier Ola Olsen, melkebonde i Oppitrøa. Han sikter til resultatet av årets jordbruksforhandlinger som ble avslutta den 16. mai.

Kaos eller orden?

Den siste uka har vi hatt etterlengtede sommertemperaturer i Valdres. Mange har brukt dagene til å få andreslåtten unnagjort. Dyra i fjellet ser også ut til å kose seg med bedre temperatur og oppholdsvær.

Fine folk……..

Gjennom min posisjon som styremedlem i TINE, har eg dei seinare åra hatt den ære og det privilegium å sitte til bords med Norges beste (kanskje verdens beste) mjølkeprodusentar på den årlege sølvtinemiddagen.

Tillitsverv og utfordringer!

På denne tiden av året er mange melkeprodusenter valgt inn som tillitsvalgt i TINE for første gang. Årssamlingene var arena for valget, og nå skal man være melkebondens talsperson og forlengede arm, både innen TINE, men også i forhold til samfunnet rundt oss. For å bidra til en start på tillitsmannsarbeidet, arrangerer vi kurs for nye tillitsvalgte. Eller som en nevnte da vi var på Snåsaheia, «nå er det dags for hjernevasking, så vi blir rett troende».

Levende medlemsdemokrati

Årets årssamlinger er nå avviklet i hele TINE-land. For en uke siden deltok jeg som tillitsvalgt utsending på møtet i Lund Produsentlag i Rogaland. Et lite lag med 23 «tappestusser», men med et meget godt oppmøte. Laget kunne vise til høy aktivitet gjennom året – i egen regi og i samarbeide med nabolag. Altså et tilsynelatende velfungerende lag, ledet av et engasjert arbeidsutvalg.

Kva skjer med båsfjøsa i 2024?

Datoen 1.januar 2024 likar eg ikkje. Saman med kona Mylin driv eg gard på Hatlem i Hyllestad kommune i Ytre Sogn. Økonomi, dyrevelferd og det å ha ein triveleg arbeidsplass er det viktigaste for oss i den daglege drifta. Eg synest det er heilt i orden at ein stiller krav om lausdrift ved nybygg, men kvifor kan ikkje dagens båsfjøs brukast til dei er utslitne?

Inntrykk fra årssamlingene.

Årssamlingene i 2015 er akkurat gjennomført. Der ble tidenes beste resultat for TINE presentert. Forslaget på etterbetaling til eierne på 43 øre pr. liter, er det beste i TINEs historie. Sånt blir det god stemning av.

Volum eller pris?

Dette er et av temaene TINEs eiere er utfordret på fra Konsernstyret i årets innspill til faglaga i forberedelse til årets Jordbruksforhandling. Er det ikke selvsagt at vi skal ha økning i målpris på lik linje med andre inntektsgrupper i Norge? Isolert sett burde det være slik hvis vi kunne stenge grensene og utvikle melkemarkedet under de forutsetninger.

Musikk-kvalitet

Før jul var eg på ein fin julemiddag med eit svært fint og hyggeleg musikkinnslag. Tre flinke jenter saman med ein gut på piano, song kjende og mindre kjende julesongar frå inn- og utland. Fantastisk fint og stemningsfullt i fine lokale og med god mat og blant gode vener.

Geita – nokre tankar om framtida

I september lanserte TINE ein ny «Fast kvit geitost». Gratulerer til geitebønder, eldsjeler på meierianlegg, rådgjevarar og TINE FoU med ein svært god geitost! Osten blir produsert i Ørsta og på Storsteinnes, og den er selt inn til tre av kjedene.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås