Meny

Om livet og geitene på Skjelstølen

-Når kan vi reise på stølen? Det er vel midt i mai og våren er et faktum hjemme på gården 730 moh. Men hvorfor i all verden reiser til stølen på denne måten? Det er et sammensatt svar som sikkert er litt ulikt fra stølsbruker til stølsbruker.

For min og vår del er det å komme til fjells kanskje det som gir meg mest som husdyrholder. Nærmere dyras naturlige adferd tror jeg ikke vi kommer i drifta vår. Jeg ser hvordan geitene finner igjen gode beiteområder år etter år. Det ligger der i dem fra naturens side, for selv etter sanering da hele flokken ble smittesanert og ikke hadde med seg de gamle geitene som kjente stølsområdet ut og inn, finner de veier og stier og godt beite i løpet av hele sesongen. Geitene pleier et eldgammelt kulturlandskap og gir andre arter mulighet til å leve videre. De gir meg og andre fjellfolk pent landskap og stier å gå på. Og de gir ungene våre en unik opplevelse av å leve i takt med noe som er større enn dem selv. Naturen.

Og stølen den er bare levende så lenge dyra er der.  Vi damene i familien flytta opp kvelden før geitene kom i år. Og da påpekte jenta vår at det jo egentlig ikke var noen vits i å være på stølen når geitene er hjemme. Hun har rett i det. En støl uten dyr er vel strengt tatt bare en eiendom i fjellet eller skogen. Men potensialet er jo selvfølgelig der! Dessverre har stølslaget jeg vokste opp i nærmest blitt borte,  ikke rent fysisk, for det ligger jo her. Men det er bare vi og en støl til som er i drift nå. Det er ingen nabobudeier med kyr, kalver, sau, geiter, høner og småviltre hunder. Ikke et levende miljø med fagkunnskap og lokalkunnskap og huldrehistorier. Jeg må lære opp og skremme barna mine selv.

Hvordan vi bruker utmarka endrer seg og behovet for effektivisering gjør kanskje stølen til et gode man ikke ser seg råd til å bruke for folk og fe. Det er beite og rundballer nok hjemme i bygda. Og er man bonde så vet man jo godt at veldig mye arbeid må gjøres i løpet av noen korte sommermåneder.

Vi har valgt å flytte med dyra til fjells, men det tar bort en arbeider i slåtten hjemme på gården. Den erstattes av innleid arbeidskraft og  dermed blir stølslivet ikke nødvendigvis en lønnsom affære rent økonomisk. Men det vi sitter igjen med er ubetalelig,  spør du meg. Og det har Kari Lise gjort, så da ble det noen tanker om støling fra meg .

Gro Arneng,  geitebonde på Skjelstølen

Foto: Gro Arneng

Skjelstølen 1

Skjelstølen vinter 2

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås