Meny

Hvor skal dette ende...

Nestleder i Styret i TINE, Nils Asle Dolmseth
Nestleder i Styret i TINE, Nils Asle Dolmseth

Vi opplever noe av det verste en husdyrbonde kan oppleve, nemlig det å bli bortimot maktesløs i forhold til å kunne ivareta dyra på en god måte. Tørken vi nå opplever gir oss store utfordringer.

Jeg, som er en av dem som liker å følge med i almanakken og delvis studerer merkedagene gjennom året har alltid sett frem mot sjusoverdagen den 27. juli. Ikke bare fordi det er bryllupsdag på Dolmseth, men fordi det stort sett har handlet om å håpe på godvær denne dagen. Det skal som det er sagt etter sigende gi sju uker med likt vær fremover. I år er jeg ikke der.

Faglaga har gjennomført møter med statsråden for å diskutere tiltak som kan lette på situasjonen. Vi som bønder viser stor oppfinnsomhet i å ta i bruk alternative fôrslag som er blitt brukt før, men vi ser også at nye tekniske løsninger brukes for å utnytte disse på en enklere måte. Alt som kan gjøres må prøves.

Det er uansett viktig nå at vi alle tar en god runde med det vi har til rådighet av fôr. Har jeg for lite, har jeg nok, eller har jeg så mye at jeg kan bidra til andre. Det er langt frem til vi kan se noe gras i 2019, og vi må være langsiktige i vårt arbeid. Prioritering i bruken av det vi har til rådighet blir viktig. Det er etablert systemer for formidling av grovfôr. Det er veldig bra, og disse kan hjelpe oss i å få tak i fôr slik at situasjonen bedres. De systemene kan også hjelpe med formidling av fôr til en normal pris til de som trenger det. Jeg vil ikke være overrasket dersom det viser seg at enkeltpersoner prøver å utnytte denne situasjonen for egen vinning. Slik er det ofte i den verden vi lever i, så vær på vakt mot for lettvinte løsninger og bruk sunn fornuft. Jeg vil oppfordre til ikke å utnytte situasjonen til egen vinning på noen måte, neste gang kan det være deg.

Det er også veldig godt å se at ansatte i TINE er gode samarbeidspartnere for bonden i disse tøffe tidene. Dere bidrar til optimisme og dere gir oss en tro på at dette skal vi klare. Den kunnskapen dere deler når det gjelder den utfordrende fôrsituasjonen er utrolig viktig. Dere vil også være viktige i fortsettelsen av arbeidet med å komme igjennom denne vinteren. I fellesskap skal vi også legge planer og finne løsninger for å sikre at vi som melkebønder sammen med TINE leverer i markedet. Vi skal vise at vi uansett utfordringer gjør vårt aller ytterste for å oppfylle samfunnskontrakten vår. Det som nå skjer i Norge, skjer også i nabolandene våre, så vi ser nok også med dette tegn på viktigheten av et lands egen matproduksjon.

Det er utfordrende å løfte blikket ut over det en står midt oppe i, slik situasjonen er nå. Det fritar oss ikke allikevel for å tenke langsiktig og gjøre gode valg slik at vi også styrker oss som leverandører til den norske forbrukeren fremover i tid. Det er i særdeleshet vi tillitsvalgte som skal ta det ansvaret.

Til slutt vil jeg komme med enda en oppfordring. Gå ikke alene og la utfordringene gnage i hodet. Snakk med andre, ta kontakt med andre, vi er mange som kan dele både sorger og gleder i disse dager. Vi har også en veldig god HMS tjeneste i landbruket som kan kontaktes og brukes. Kanskje kjenner vi ikke et behov akkurat nå heller, men vær obs på at det kan komme etter hvert som tiden går. Bruk generelt det vi rår over av rådgivningspersonale om det kan hjelpe. Det kan være i forhold til planlegging av fôring, støtte i økonomisk rådgivning og kanskje samtaler med banken for å få forståelse for situasjonen, eller om det det er noe annet som må avklares.

Dette skal vi i fellesskap komme oss gjennom, men det blir en jobb.

Alle gode ønsker

Nils Asle Dolmseth

Nestleder i Styret i TINE

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås