Meny

Styreleders hjørne - november

I følge kalenderen er vi på god vei inn i vinterhalvåret. På samme tid i fjor var det snø, men i skrivende stund pisker regnet mot vinduet. Til tross for en grå seinhøst har vi flere lyspunkter å se tilbake på. Norge tok nok en gang den gjeveste prisen i Oste-VM, i konkurranse med tusenvis av oster fra hele verden. Vi gratulerer Fanaost fra Bergen og gleder oss samtidig over at flere av våre egne oster også fikk med seg en pris.

Det har vært en ekstra arbeidskrevende sommer og høst for mange. Enkelte har kunnet gire opp melkeproduksjonen et ekstra gir, mens andre ikke har kunnet ta del i den muligheten. Likevel skal vi i fellesskap være glade for at vi kan levere på etterspørselen i markedet.

Riktig mengde er viktig for lønnsomheten. Nå ser vi kanskje at krana må skrus noe til, men vi trenger mer fett framover. Salget av drikkemelk faller, mens salget av smør øker. Økende import av ost og redusert eksport av ost gir mindre overskuddsfett fra ystemelka. Fra første januar 2019 øker betalingen for fett. En prat med rådgiveren din kan lønne seg.

Styret bruker mye tid på å bidra til at TINE arbeider godt med å sikre volumet i norsk melkeproduksjon og TINE-bondens posisjon i markedet. Det er utfordrende for oss at store kategorier som søtmelk og brunost fortsetter å falle, som følge av endrede spisevaner. Det er utfordrende at importen av ost stadig øker. Disse utfordringene må løses ved at melk og TINE blir kundenes og forbrukers førstevalg. Det er ingen andre som løser dette for oss.

Samtidig har vi forplikter oss til å redusere innholdet av sukker, salt og mettet fett i produktene våre. Det er mange hensyn å ta, men vi må levere på det forbrukere og kunder vil ha. I framtida kan det bli aktuelt å premiere melk med høy andel umettet fett.  

Vi må tilpasse oss. Til tross for at færre og færre har tilknytning til landbruket, mener folk(forbrukere) stadig mer om landbruk og husdyra våre. Vi kan godt rive oss i håret av alle som skal mene og kreve av oss. Men det fører sjelden til noe mer enn at håret faller av.

Vi må kommunisere hva som er bra, men være åpne om hva som kan bli bedre. For å sitere styremedlem Marit Haugen; TINE-melka og- ostens omdømme starter på gården, og dyrevelferd er et viktig og aktuelt tema. Markedet vil være en driver for dyrevelferdsarbeidet fremover. Innlegget til Marit er anbefalt lesing.

Det går faretruende raskt mot høytider og faste tradisjoner. Budsjettprosessen i TINE er et arbeid som konkluderes rett før jul, men arbeidet med budsjettet er betydelig mer grundig enn øvrige juleforberedelser jeg kjenner. Målet er fortsatt å styrke konkurransekraften gjennom effektiv drift, og skape innovasjoner folk vil ha.

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juli

Kr 5,33

Snitt fettprosent kumelk juli

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås