Meny

Styreleders hjørne – Fôrkrise – årets ord

2019 står for døra, og vi legger bak oss et begivenhetsrikt år på godt og vondt

Nylig kåret Språkteigen på NRK P2, fôrkrise til «årets ord». Jeg hørte i begrunnelsen at ordet skal være etablert på norsk, være kjent og aktualisert i løpet av året, men ikke minst speile noe som preget samfunnet.

– Forkrisen rammet veldig mange i et stort geografisk område, og er brutalt på en måte vi ikke helt kan forestille oss. Vi bruker kanskje ordet «krise» for mye, men dette var virkelig ei krise, sa Toril Opsahl, leder av juryen og førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved Universitet i Oslo.

Selv om folk flest koste seg i sommervarmen, har jeg inntrykk av at samfunnet kunne se hvilke utfordringer vi som yrkesgruppe sto overfor.  Og vi har med all tydelighet synliggjort verdien av sterke og godt organiserte samvirkeselskap når næringa settes under press.  Uten et godt og koordinert samarbeid mellom de store motorene i landbruket, kunne situasjonen utviklet seg annerledes.   

I 2018 har vi gjennomført en av de viktigste oppgavene for et styre. Det er å ansette daglig leder, eller konsernsjef som det heter i TINE. I juni ble det kjent at Hanne Refsholt takker av etter totalt 28 år i selskapet og 14 av årene som konsernsjef. Hun har gjort en formidabel innsats for å utvikle selskapet gjennom innovasjon, forretningsutvikling og effektivisering. TINE har økt driftsresultatet fra 276 millioner kroner i 2004 til 1537 millioner kroner i 2017. Tallene for 2018 ser også ut til å bli bra. Vi som eiere har mye å takke Hanne for.

Fra 1. januar inntar Gunnar Hovland lederstolen. Han er kjent for flere, både i og utenfor TINE. Sist ansatt i TINE som salgsdirektør og etter dette ledet flere selskaper innen kraft og finans. Vi har mange muligheter framover og med Hovland ved roret, ser jeg svært optimistisk på fremtiden.

Fremtiden bringer med seg muligheter og utfordringer. Økende import og fortsatt nedgang i melkekonsumet. Osten utfordres og salget er ikke mer enn det bør være. Vår konkurransekraft blir satt på prøve hver dag.

Men vi har et godt utgangspunkt og møter utfordringene offensivt. Andreplass på omdømmemåling for tredje året på rad. Norge ble verdensmestere på ost for andre gang, og TINE tok seks medaljer. Diplom-Is slo alle rekorder og solgte vanvittige mengder is i sommer. Vi har en tydelig satsing på bærekraft og sikrer Jarlsbergosten i utlandet.

I 2016 kjøpte TINEs datterselskap Norseland 33 prosent av aksjene i det amerikanske Food-service- selskapet Lotito Food Holdning. 14. desember besluttet styret å kjøpe seg opp til 90 prosent eierskap. Vi har hatt et godt samarbeid med selskapet tidligere og vi ser at de blir en viktig kanal for å sikre videre vekst og posisjon for Jarlsberg® i det amerikanske markedet.

Samtidig kan jeg orientere om at bygging av nytt meieri i Bergen går etter planen, og 13. desember var det formell byggestart på Storsteinnes. Sistnevnte blir tidenes største TINE-satsing i Nord-Norge. Satsingen betyr mye for framtidstro blant eiere og ansatte. Historien for meieriet strekker seg tilbake til 1925. Da ble den første melka tatt imot i nybygde Balsfjord Meieri. Siden har anlegget vært gjenstand for utbygginger og ombygginger.

Fra stål, rør og betong til data og teknologi. Vi trenger ikke å tvile på om internett er framtida. Vi som bønder vet at teknologi kan gi store muligheter. TINE og den enkelte melkebonde så tidlig verdien av å systematisere data gjennom Husdyrkontrollen. Nok en gang, et godt utgangspunkt, som i 2018 ble tatt til et nytt nivå. Mimiro er et teknologiselskap som ble dannet med Felleskjøpet Agri på laget. Prinsippet er fortsatt at bonden eier sine egne data. Målet er å samle kunnskap og krefter til å utvikle bedre verktøy og tjenester for deg og meg.    

Når jula nå nærmer seg, tenker jeg spesielt på dere som i sommer og høst har hatt det tøft, enten det er tørken, regnet eller andre utfordrende forhold. Jeg håper dere har funnet en løsning. Nå er det tid for litt ro - lade batteriene, være i lag med venner og familie, og gi dyra en liten ekstra oppmerksomhet.

Riktig god jul og godt nytt år.

Hilsen

Trond Reierstad, styreleder i TINE.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juli

Kr 5,33

Snitt fettprosent kumelk juli

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås