Konsernstyret i TINE har nå vedtatt to nye strukturprosjekter og konkludert på et tredje. For å møte økt konkurranse, import og lavere etterspørsel fra forbrukerne, må vi tilpasse oss og styrke konkurransekraften vår. Strukturprosjektene handler om å rigge TINE for fremtiden, slik at vi fortsatt kan være til stede i lokalsamfunn over hele landet og bidra til verdiskaping og trygg matproduksjon for kommende generasjoner.
Nye prosjekter: Smør og søtmelk i Nord-Norge
Nå starter vi to nye strukturprosjekter: produksjonen av smør og søtmelk i Nord-Norge. Bakgrunnen er at etterspørselen etter smør har flatet ut, og volumene for søtmelk har vært fallende over tid. Vi skal derfor vurdere hvordan produksjonsstrukturen best kan organiseres for å sikre effektiv drift og konkurransekraft – samtidig som vi ivaretar våre forpliktelser og verdier.
Prosjektene vil følge malen TINE har for strukturprosesser, og tillitsvalgte vil være en del av prosessene. Det er forventet at utredningene vil vare inn i 2026 og at Konsernstyret vil ta en beslutning i løpet av første halvår 2026.
Vi vet at endringer kan skape usikkerhet, men målet er alltid å sikre TINEs posisjon og konkurransekraft, samtidig som vi gjør det vi kan for å ivareta de ansatte.
Hvitost: produksjonen fortsetter på Elnesvågen og Sømna og Sandnessjøen
Våren 2024 vedtok konsernstyret å starte utredningen av anleggsstrukturen for hvitost. I januar 2025 ble det vedtatt at Ørsta og Tresfjord skal legges ned, samtidig som det investeres 2,2 milliarder i hvitostproduksjonen på Verdal og Byrkjelo de neste ti årene. I det samme møtet ble det vedtatt å gjøre en videre utredning for Sømna og Elnesvågen. Dette arbeidet er nå kommet til veis ende og har vært til behandling i konsernstyret. Konklusjonen til er å drifte Elnesvågen og Sømna videre med hvitostproduksjon.