Hopp til innholdet

Unngå innkjøp av smittsom dyresykdom

Publisert:

Det er fristende å kjøpe inn livdyr når det er frislipp av melkekvoter, men vi minner om at livdyromsetning alltid er en risiko og den viktigste årsaken til flytting av infeksjoner mellom gårder.

Eksempler på sykdommer som kan følge med livdyr er smittsom klauvsjukdom og jurbetennelse. Disse infeksjonene fører til store tap og er vanskelig å få ut igjen av besetningen dersom de etablerer seg. Ringorm er en annen sykdom som kan spre seg med livdyr, som fører til at gården blir båndlagt og får store saneringskostnader. I tillegg kan virus som gir hoste og diare overføres.  

Hovedrådet for å unngå smitte er å ikke kjøpe inn dyr i det hele tatt. Hvis det likevel er nødvendig å kjøpe dyr, er det lavere risiko å kjøpe en drektig kvige enn en lakterende ku. Det er viktig å kreve god dokumentasjon på helsestatus fra selgerbesetningen. Viktige vurderinger av er om de har brukt sertifisert klauvskjærer og sjekket hele besetningen og at det tas speneprøver ved mastittbehandling. Det anbefales ikke å kjøpe dyr fra besetninger som har påvist smittsomme sykdommer som digital dermatitt, klauvspalteflegmone, S.agalactiae eller som nylig har hatt utbrudd av hoste eller diare. En besetning som kjøper dyr, bør ikke selge dyr. Helseattesten buskap i kukontrollen inneholder denne informasjonen, men det kan per i dag være utfordrende å vurdere hva som er god helsestatus og hva som er mangelfull dokumentasjon. Derfor kan det være lurt å søke råd fra en livdyrformidler, veterinær eller rådgiver for en helhetlig vurdering av selgerbesetningens helsetilstand.