Her er svaret TINE sendte til Dagens Næringsliv, og som langt på veg er gjengitt i fredagens avis.
Dagros spiser ikke på Maaemo
Maaemo-gründer Engdahl mener norske matprodusenter forleder forbrukerne med hva kua spiser. Faktum er at Dagros spiser 85 prosent norsk fôr.
Engdahl representerer mange som er brennende engasjert i gode råvarer og bærekraftig matproduksjon. Det er positivt i en tid da verdens etterspørsel etter mat antas å øke med 60 prosent innen 2050. Men inntrykket som skapes av norsk melkeproduksjon er uriktig.
Norsk kyr har ikke en internasjonal kraftfôrmeny som forleder. Norske kyr spiser i hovedsak 85 prosent norskprodusert fôr. Kraftfôret er plantebasert og består mest av bygg, havre, raps, hvetekli og soya. Produksjonen inngår i bærekraftige kretsløp. Forbrukerne er også svært opptatt av hvor maten kommer fra. Norge, som ett av få land i verden, har dokumentert dyrehelsen hos kyr siden 1975. Dette har medført at Norge har Europas laveste forbruk av antibiotika. FN fremhever også den norske kua som verdens beste.
Norske forbrukere ønsker gode og trygge matvarer til en fornuftig penge. Det må TINE og andre matprodusenter tenke på. Ikke alle har råd til å gå på Maaemo. Kvalitet og mattrygghet i norsk matproduksjon er svært konkurransedyktig. Sammen med unike råvarer og en fortsatt utvikling av den norske smaken, er dette helt sentralt for at norske matprodusenter skal lykkes i fremtiden. Vi blir gjerne utfordret og vil derfor invitere Engdahl på middag for å ta opp tråden med utvikling av norsk mat basert på bærekraft og kvalitet. Vi spanderer!