Hopp til innholdet

TINE Kefir leverer på naturlighetstrenden 🥛

Publisert:

Etter noen krevende år, ble 2023 et fantastisk år for TINE Kefir som fortsetter positiv utvikling i 2024. Vi ser spesielt positiv utvikling i lavpriskjedene og blant industrikunder som bruker kefir i bakverk og som ingrediens i dressinger.

I 2023 hadde TINE Kefir volumvekst på 6 prosent, og verdivekst på 9 prosent. Veksten var størst i lavpriskjeder med 7 prosent i volum og 11 prosent i verdi, og Industri-kanalen med 9 prosent i volum og hele 17 prosent i verdi.

– Det er fantastisk at TINE Kefir leverer så godt! Vi ser jo en tydelig trend der forbrukerne i større grad etterspør naturlige produkter, med få ingredienser og ekte råvarer. Denne naturlighetstrenden leverer TINE Kefir absolutt på, og bidrar dermed til vekst for TINE, forteller merkevaresjef Amela Koluder.

Et naturlig produkt med få ingredienser

TINE Kefir produseres i Oslo og på Tunga, og lages på den tradisjonsrike måten med kun to ingredienser: kefirkorn og økologisk melk.

– Vi kan skryte av at vår kefir, i motsetning til andre på markedet, er et naturlig produkt med få ingredienser. I produksjonen av TINE Kefir tilsettes ekte kefirkorn i økologisk melk. Så fermenterer kefirkornene melken, og gir den en frisk og rik smak. Etter cirka to døgn er TINE Kefir klar til servering, enten alene, i frokostblanding, til saftig bakst eller en smakfull dressing, forteller Koluder.

– TINEs kefirkultur produseres på "gamlemåten". Vi benytter altså ikke en standardisert kefirkultur, men holder liv i kefirkulturen selv på meieriet, litt på samme måte som man gjør med en surdeigskultur hjemme. Derfor oppleves vår kefir mer smaksrik, og perlende på tunga enn de kefirprodukter som produseres på standardiserte kefirkulturer. Enkelte kan nok oppleve smaksvariasjon mellom hver produksjon av TINE Kefir, sammenliknet med for eksempel Q Kefir. Dette er en konsekvens av håndverket som ligger bak TINE Kefir, forteller leder for fagavdeling for fermenterte meieriprodukter Stian Aleksander Hollup Olsen, og legger til:

– Den enkleste sammenligning er å se på Q Kefir som vanlig brød, og TINE Kefir som surdeigsbrød.

Røtter tilbake til 30-tallet

I Nitimens «Den store Kefirpraten», skryter mathistoriker Christofer Sjuve av hvor sunn kefir er, og trekker spesielt frem kefirkorn på spørsmål om hva kefir er:

– Historien om kefir er disse kefirkornene. Inni disse er det masse bakterier, sopp og litt av hvert som spiser opp laktosen i vanlig melk og som blir til kefir. Sjelen til kefir er å finne i kefirkorn.

Kefir stammer opprinnelig fra fjellområdene i Kaukasus, og er en av de eldste surmelkstypene man kjenner til. TINE Kefir ble lansert på 1930-tallet og inneholder minst seks ulike melkesyrebakterier og to ulike gjærarter.

– Det har jo skjedd mye siden 30-tallet, og i det siste har TINE Kefir også fått et oppdatert design som skal tydeliggjøre alle fordelene ved produktet, forteller Koluder og legger til:

– Kefir er allsidig i bruk. Mange bruker det fortsatt som drikke – i alle fall de eldste blant befolkningen, til kornblanding og kavring, eller sammen med tradisjonsmat. Den yngre kjøpegruppen bruker kefir mest i baking. Vi ser også at stadig flere bruker kefir i dressinger og i marinade til grill og fritering, avslutter hun.

Bli en bakemester med TINE Kefir!

TINE Kefir inneholder naturlig gjæring. Dette gjør at den egner seg ypperlig til blant annet kakebakst og rører uten gjær. 

– Hittil i år har TINE Kefir vokst med 1 prosent i volum og 4 prosent i verdi. Fremover skal vi fortsette å inspirere med oppskrifter til saftig bakst gjennom TINE Kjøkken, og kobler oss på kjedeaktiviteter rundt baking, avslutter Koluder.