Styret vedtok i desember 2023 en innstramming av regelverket for aerobe sporer i melk. Målet var å redusere sporetrykket i meieriene og forbedre melkekvaliteten.
Fra 1. januar 2024 har det derfor vært en praksis der TINE stanser innhentingen av melk fra produsenter hvis fire analyser over en periode på 25–30 dager viser høyt eller middels innhold av aerobe sporer. Ved stopp har produsentene ikke mottatt betaling for melken, og for å gjenoppta leveransen til TINE har det vært nødvendig med to påfølgende analyser med lavt innhold eller ingen sporer.
Justeringer i regelverket fra 1. oktober 2024
For å gi produsentene noe bedre tid til å rette opp kvaliteten, har TINE gjort justeringer som både kan forbedre forutsigbarheten for produsentene og opprettholde en høy kvalitet på melken levert til industrien.
-> Finn regelverket bak inlogging, under min side og videre under regelverk i venstremeny
Endringene fra 1. oktober 2024, inkluderer følgende:
-
Krav om at minst fire, inkludert de to siste analyser, har høyt eller middels sporeinnhold før hentestopp: Tidligere regelverk krevde at minst fire inkludert siste analyse viste høyt eller middels sporeinnhold for å utløse hentestopp. Fra 1. oktober vil hentestopp først inntreffe når de to siste analysene viser høyt eller middels sporeinnhold. Dette skal redusere risikoen for at en tilfeldig avvikende prøve fører til hentestopp.
-
Endring i kravene for gjenopptagelse av leveranse: I dag kreves det to påfølgende analyser med lavt eller ingen sporeinnhold for å gjenoppta leveransene. Dette vil endres til at kun én prøve med lavt eller ingen sporeinnhold er tilstrekkelig. Målet med denne endringen er å redusere tiden før produsentene igjen kan levere melk til TINE.
-
Omlegging fra “hentestopp” til “hentekarantene” De ti første dagene av hentestopp omgjøres til “hentekarantene”. I denne perioden vil produsentene motta betaling for melk som ikke hentes. Kostnaden for dette dekkes av Norsk melkeråvare, noe som anslås å belaste melkeprisen med om lag 0,3 øre per liter.
-
Justering i erstatningsnivået ved hentekarantene: Erstatning ved hentekarantene strammes inn. Tidligere har enn mottatt full betaling inkludert pristilskudd ved hentekarantene. Fra 1. oktober vil erstatningen kun dekke basisprisen for melken. Dette inkluderer ikke tillegg som tørrstofftillegg, sesongtillegg eller statlige tilskuddsordninger. Endringen vil gjelde alle kvalitetsavvik hvor det i dag praktiseres hentekarante.
Produsenter som har hatt hentestopp som følge av aerobe sporer i perioden januar til september 2024 vil få erstattet inn til ti dager melkeleveranse med basis prisen for melk.
– Det er viktig for oss at regelverket er strengt nok til å sikre kvaliteten på melken vi mottar, samtidig som det gir oss melkeprodusenter en tilstrekkelig forutsigbarhet til å kunne tilpasse seg eventuelle avvik uten å bli urimelig rammet. Med disse justeringene mener vi balansen er bedre, Haugen.