Hopp til innholdet

TINE i Nord-Norge skal forbedres

Publisert:

TINE har satt i gang et forbedringsarbeid som skal styrke TINE i nord. TINE vil fortsatt satse på at melk som er produsert i nord skal foredles lokalt. Det gir også forbrukerne de ferskeste produktene og er til det beste for klima og miljø.

Forbedringsarbeidet består av tre prosjekter. Det er ventet at de første resultatene kan foreligge ikke lenge etter påske.

Aktiviteten i Nord-Norge må være tilpasset de lokale forholdene med store avstander og kostbar transport gjennom å sikre at melken som produseres i nord i stor grad anvendes i nord og at forsyningsmodellen er effektiv.

Effektiv forsyningsmodell betyr ikke bare å se på kostnadene. Salg av distribusjon er noe TINE ønsker å satse enda sterkere på.

- Vi har en velfungerende ferskvaredistribusjon og derfor kan vi tilby distribusjon med nasjonal dekning.  Etter som volumet av våre egne meierivarer er blitt redusert har vi plass på bilene. Det er både lønnsomt og miljøvennlig å fylle opp bilene mest mulig, ikke minst i Nord-Norge med store avstander, sier konserndirektør Aniela Gjøs.

Forbedringsarbeidet som er satt i gang er organisert i tre prosjekter:

  • Forbedring på meieriene i Alta og Tana.
  • Gård til bord: Det betyr å lete etter optimale løsninger for melkeanvendelse og vareflyt og finne løsninger tilpasset regionen for å bedre lønnsomheten.
  • Vurdere optimal terminalstruktur i nord.

Det er etablert lokale prosjektgrupper og arbeidsgrupper der både lokal ledelse og tillitsvalgte er engasjert.

- De tre prosjektene vil påvirke hverandre, og det er derfor fornuftig å se de i sammenheng. Det er stort engasjement og vi har allerede fått flere forslag som er kommet lokalt fra, sier Gjøs.

TINE i Nord-Norge

TINE har fire produksjonsanlegg og to terminaler i Nord-Norge nord for Saltfjellet. TINE har også meierier i Sandnessjøen og Sømna, men de er ikke berørt av dette arbeidet.

Meieriet i Harstad produserer vel 28 millioner liter søtmelk, fløte, rømme og juice. Det er eneste anlegget i Nord-Norge som produserer 1,75 ltr.

Meieriet på Storsteinnes produserer 5400 tonn hvitost, hvit geitost og brunost. Anlegget er nå under utbygging. Det betyr nytt ysteri og større muligheter for å kunne ta imot mer melk fra Nord-Norge og dermed sikre mer lokal utnyttelse av melka. Samtidig er mottaket av geitemelk sikret. Anlegget har også en viktig rolle som reguleringsanlegg i Nord-Norge.

Meieriet i Alta produserer 3,3 millioner liter søtmelk og fløte.

Meieriet i Tana produserer 5,1 millioner liter søtmelk, fløte, syrnet melk, rømmekolle/melkeringe, Kesam, smør og yoghurt.

Meieriene i både Harstad, Alta og Tana har terminaler for lokal distribusjon.

Sentrallageret for Nord-Norge (SENO)

I tilknytning til meieriet i Harstad ligger SENO som årlig håndterer nesten 47 millioner liter. 50% av volumet tilføres fra produserende meieri i sør og distribueres fra SENO ut til hele Nord-Norge, via lokale terminaler. Foruten lokale terminaler i Harstad, Alta og Tana er det egne terminaler i både Bodø og Tromsø som hver håndterer ca. ni millioner liter i året. I tillegg er det fem omlastningsterminaler.

- Avstandene i Nord-Norge er store og vareflyten er komplisert og kostbar. Jeg tror det fins muligheter for forbedringer som vil øke lønnsomheten og dermed styrke TINE i Nord-Norge, sier Gjøs.