Norsk melkeråvare har fått gjennomført en faglig vurdering av tid fra prøveuttak på gård til bakteriologisk analyse ved Melkelaboratoriet.
Denne konkluderer med at tidskravet for bakteriologiske analyser trygt kan økes fra dagens 36 timer til 60 timer, under forutsetning av at prøvene holdes nedkjølt fra uttak til analysetidspunkt. Dette sikres ved at leverandørprøvene følger kjølt transportert inn til Melkelaboratoriet, og at det er etablert gode rutiner for å sjekke at kjølekjeden ikke er brutt.
Den faglige vurderingen bygger på en statistisk gjennomgang av drøyt 700 000 leverandørprøver, som ble analysert ved Melkelaboratoriet i 2023. Konklusjonen er at mesteparten av variasjon i bakterietall skyldes faktorer på gården. Dette er i tråd med en tilsvarende norsk undersøkelse fra 2016.
Gårder med høye bakterietall representerer under én prosent av prøvene i undersøkelsen, og dette er gårder som i utgangspunktet har problemer med bakterier. Disse er det viktig å fange opp i forbedringsarbeidet.
Ta kontakt dersom du har utfordringer med bakterier
Norsk melkeråvare har ei dedikert avdeling som jobber med melkekvalitet i felten. Alle våre leverandører har tilgang til bistand, som i all hovedsak er finansiert av fellesskapet, for å finne den bakenforliggende årsaken til melkekvalitetsutfordringer.
Dersom du opplever problemer med bakterier, er vår oppfordring at du tar direkte kontakt med din fagrådgiver melkekvalitet, så raskt som mulig. Dersom du ikke vet hvem din fagrådgiver melkekvalitet er, kan du ringe TINE Medlemssenter, tlf. 51371500, tastevalg #2 Avregning og melkekvalitet for hjelp.
Undersøkelsen har ikke påvist sammenheng mellom alder på prøve og nivå av bakterietall. På bakgrunn av dette velger TINE å endre tidskravet på bakteriologiske analyser til 60 timer. Dette vil gi færre bortfall av bakteriologiske analyseresultat, og dermed et bedre grunnlag for avregning for våre produsenter.