Hopp til innholdet

Rettslig prøving av utslippstillatelsen i Irland

Publisert:

En lokal muslingoppdretter i Cork, Atlantic Shellfish, har bedt irsk Høyesterett foreta en rettslig gjennomgang av prosessen der myndighetene godkjente utslippstillatelsen til TINE og Dairygold.

TINE og Dairygold er ikke direkte part i saken.Atlantic Shellfish har påklaget prosessen og saksbehandlingen hos godkjenningsmyndigheten EPA (Environmental Protection Agency) som førte til at de to meieriselskapene fikk utslippstillatelse.

 -Vi fokuserer på produksjon og kvalitet

Rettslig gjennomgang er en måte for Høyesterett å føre tilsyn med lavere domstoler og andre forvaltningsorganer for å sikre at de tar sine avgjørelser riktig og i samsvar med loven. Saken er berammet i februar. Høyesterett kan da enten avvise søknaden eller innvilge den. Blir den innvilget, kan søkeren reise rettsak.

–TINE følger naturligvis med på saken, selv om vi ikke er en direkte part. Vi ønsker ikke å spekulere i hva eventuelle konsekvenser kan bli av rettstvisten, men har fullt fokus på produksjonen ved anlegget vårt, der utviklingen er meget positiv både knyttet til volum og kvalitet, sier kommunikasjonsdirektør Ole Martin Buene.

Han legger til at behandlingen av søknaden om utslippstillatelse var svært omfattende og åpen. TINE har ingen grunn til å tro at irske myndigheter ikke har gjort dette riktig.

Det nye meieriet i Irland startet produksjonen av Jarlsberg i hjul og blokk i juli. Produksjonen har gradvis økt utover høsten i samsvar med planen. Jarlsberg for det norske markedet, vil fortsatt produseres i Norge, på Elnesvågen i Møre og Romsdal.