Hopp til innholdet

Regjeringen reduserer de konkurransepolitiske tilskuddene

Publisert:

I dag ble det klart at regjeringen viderefører de fleste av tilskuddene til våre konkurrenter, mens distribusjonstilskuddet fjernes. Det vil gi mer rettferdig konkurranse – som vil komme både forbruker og bonde til gode.

For 20 år siden innførte politikerne en subsidieordning som gir TINEs konkurrenter 200 millioner kroner i året for å konkurrere med oss. I praksis en ordning der forbrukerne må betale mer for melka uten at det kommer den norske bonden til gode – men direkte til TINEs konkurrenter.

Som følge av subsidieordningen, er det nå sterk konkurranse mellom veletablerte aktører i meierimarkedet. I sentrale strøk der de fleste nordmenn bor, er markedsandelene nærmest likt fordelt aktørene imellom. Derfor er det naturlig at regjeringen justerer ordningen og gir alle aktørene mulighet for å konkurrere på mer rettferdige og like vilkår.

Regjeringens beslutning i dag betyr i praksis at følgende skjer:

  • Kapitaltilskuddet, til aktører med egne melkeprodusenter videreføres, men den ekstra stimulansen på fem øre per liter fjernes. Tilskuddet skal gjøre det mulig å både betale overskudd til egne eiere og erstatte den etterbetalingen som bøndene ville fått hvis de leverte melken sin til TINE.
  • Det blir en økning i det generelle tilskuddet fra 27 til 30 øre per liter, samtidig som det innføres et tak på 90 millioner kroner på ordningen.
  • Det særskilte distribusjonstilskuddet, som har gått til aktører med vesentlig høyere distribusjonskostnader enn TINE, avvikles.

For TINE er det viktig å jobbe for rettferdige konkurransevilkår for å sikre at det er mulig å produsere melk av ypperste kvalitet i hele landet - til glede for folk flest.

– Konkurranse gjør oss alle bedre, men den må skje på like vilkår. Regjeringens vedtak bidrar til mer rettferdig og styrket konkurranse. Slik kan vi sørge for at alle forbrukere, uansett hvor du bor, kan velge mellom et bredt utvalg av meieriprodukter i verdensklasse, fra gårder i hele landet, sier konsernsjef Ann-Beth Freuchen, som understreker at matproduksjon i hele landet også er avgjørende for norsk matberedskap.

Tidligere i år slo en ny rapport fra Totalberedskapskommisjonen fast at Norge bør styrke matberedskapen ved å produsere mer selv. 

– TINE har alltid vært viktig for Norges evne til selvforsyning. I dagens urolige verden med krig i Europa er det viktigere enn noen gang å sikre fremtiden for norske melkebønder. Det er ikke bare viktig for bonden, men det er viktig for Norge, sier Freuchen.

– En klok beslutning

TINE og melkebøndene bidrar til sysselsetting av over 25.000 årsverk spredt over hele landet, og hver melkeprodusent skaper 2,5 årsverk utenfor gården sin.

 – Dette er en viktig beslutning for å sikre matproduksjon i hele landet. Uten TINE hadde det ikke vært mulig å overleve som melkebonde i distriktene. For det er bare TINE som henter melk fra gårder i hele Norge. Det gir alle oss melkebønder, som eier TINE i fellesskap, like muligheter til å drive. Disse tilskuddene har svekket konkurransekrafta til norsk melk. Endringen gjør det mulig for melkeprodusenter å få bedre betalt, uten at forbruker må betale mer, sier styreleder Marit Haugen.