Hopp til innholdet

Registrere kontrollmetode i Kukontrollen

Publisert:

Fra 6. september må du registrere hvor ofte og hvordan du gjennomfører melkeveging og uttak av kukontrollprøver. Dette er en engangsregistrering med mindre du endrer kontrollmetode.

Etter 6. september vil du bli møtt med spørsmål om kontrollmetode ved registrering av melkeveging. En lenke vil ta deg til registreringsbildet i Kukontrollen.

Kontrollmetode og uttak av kukontrollprøver

Kontrollmetode beskriver metoden for melkeveging og for prøveuttak, samt hvor mange ganger du normalt tar ut melkeprøver per år. Du blir også bedt om å registrere antall melkinger per dag (de fleste som ikke bruker robotmelking, har 2 melkinger per dag), eller om du bruker melkerobot.

Registreringen av kontrollmetode trenger du selvsagt ikke gjøre for hver kontroll,  bare dersom  du  endrer kontrollmetode. Det er ikke tillatt å endre metode mer enn maksimalt 2 ganger per år.

I Norge er det krav om minimum 11 kontroller (maksimum 12) per år, der det er minimum 22 dager mellom hver kontroll og maksimum 37 dager. Samtidig skal det tas melkeprøver ved minimum 6 av disse kontrollene (minst annenhver kontroll). I gjennomsnitt har medlemmene ca 11,5 kontroller og melkeprøver på ca 9 av disse.

Egen fane under "mjølk og kraftfôr"

I Kukontrollen vil du under “Mjølk og kraftfôr” ville finne en egen fane for Kontrollmetode. Du vil også få opp et varsel ved registrering av ny kontroll dersom du ikke har lagret kontrollmetode:

Varsel med bilde av kontrollmetode 1

​​​​​

Her registrerer du din kontrollmetode

Registrering av kontrollmetode 2

For brukere av Eana KU

For brukere av Eana Ku vil det også sjekkes om kontrollmetode er lagret i Kukontrollen. Dersom dette ikke er gjort, vil du få informasjon om dette og blir bedt om å registrere kontrollmetode. Kontrollmetode må da lagres i Kukontrollen som vist i skjermbilder over, så kan registering fortsette i Eana ved å klikke på den blå knappen nederst på meldingen vist i skjermbildet under:

Eana ku registrering av kontrollmetode

 

Krav fra ICAR

Kukontrollen følger ICARs (International Committe of Animal Recording) retningslinjer. Det betyr at registreringer og beregninger er kvalitetssikret i henhold til ICARs standarder og gjør avdråttsresultater i Norge sammenlignbare med avdråttsresultater i andre land.