Hopp til innholdet

Nye norske kostråd: Meieriprodukter er en viktig del av et sunt kosthold

Publisert:

Helsemyndighetene har oppdatert rådene om hva vi bør spise og drikke. Anbefalingen om tre meieriprodukter om dagen står seg.

Ernæringsteamet i TINE var på plass i Arendal da Helsedirektoratet i dag lanserte de nye norske kostrådene. I videoen under deler senior ernæringsrådgiver, Kari Helene Bugge, sine refleksjoner rundt rådene. 

Hva betyr de nye kostrådene for TINE? 

– Vi er glade for at helsemyndighetene er tydelige på at melk og meieriprodukter er en viktig del av et sunt kosthold, sier Bugge. Det er også veldig bra at rådet løfter frem melk som en viktig kilde til jod og kalsium i befolkningen. Det er jo nettopp derfor de viderefører anbefalingen om tre om dagen. Det er en god tommelfingerregel for å minne folk på at det er lurt å drikke melk eller spise yoghurt og ost, hver dag. 

Folk har tillit til myndighetenes kostråd. Selv om ikke alle følger kostrådene ved hver handletur, er de en viktig rettesnor i en tid der mange ulike stemmer mener mye om hva som er sunt og ikke. Kostrådene ligger også til grunn for offentlige innkjøp. Å bidra til god folkehelse er en viktig del av samfunnsansvaret til TINE. Vi er bevisst vårt ansvar for å tilby sunne produkter i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene. Det gjør vi allerede i dag, og det vil vi fortsette med fremover. 

Løfter frem matglede 

Bugge trekker også frem at det er positivt at matglede, matkultur og tradisjoner er en større del av kostrådene enn før. 

– TINE er stolt bærer av mange mattradisjoner, og meieriprodukter vil fortsette å spille en rolle på frokostbord, i matpakker og på middagstallerkener over hele landet også i fremtiden, avslutter hun. 

Dette må du vite om de nye kostrådene: 

  • Rådet om meieri lyder «Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.» 

  • Anbefalingen er å spise eller drikke tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig. Det er samme antall porsjoner som tidligere. 

  • Antall kostråd er redusert fra elleve til sju for å gjøre dem enklere å huske. Flere av de tidligere rådene er nå slått sammen, men rådet om meieriprodukter har fortsatt sin egen plass. 

  • Det er nytt at kostrådene inkluderer tid til måltidene, matglede, matkultur og mattradisjoner. 

  • Som før, tar kostrådene kun utgangspunkt i helseeffekt, og hensyn til klima eller miljømessig bærekraft er ikke tatt inn som en del av rådene. Det er en politisk beslutning. 

I de nye kostrådene er også rådet å spise mest fra planteriket, økt mengdeanbefaling på frukt, grønnsaker og bær, og fullkorn, og mindre rødt kjøtt.

Du kan lese mer om kostrådene her på Helsenorge sine nettsider.