Styret i TINE vedtok i februar vektingen som ligger til grunn for den nye prismodellen, som ble innført 1. november i fjor. Denne modellen erstatter den tidligere målprismodellen og tar hensyn til både kostnadsutvikling hos bonden og markedssituasjonen nasjonalt og internasjonalt.
Den nye PGE-prisen på 6,93 kr/l er beregnet av Norsk melkeråvare i henhold til modellen, og vil gjelde fra 1. juli. Les mer om beregningen her.
– Engrosprisen for geitemelk øker med 50 øre/l til 7,10 kr/l. Likevel vil dette ha begrenset effekt på basisprisen til bonde. Årsaken er at geitemelk har vært solgt med tap. I Norsk melkeråvare er målet at de ulike verdikjedene dekker sine egne kostnader, sier Johnny Ødegård, leder for Norsk melkeråvare.
I TINEs innspill til jordbruksforhandlingene er det løftet fram at den spesielle prioriteringen av geitemelk må løses med budsjettmidler.
Stortinget har gitt TINE ansvaret for å sette pris
For å oppfylle forpliktelsene overfor Verdens handelsorganisasjon (WTO) har Norge måttet justere modellen for prissetting av melk. Som følge av dette har myndighetene bedt TINE om å overta ansvaret for å fastsette råvareprisen på melk.
– Vi har fått et viktig oppdrag fra myndighetene med å fastsette råvareprisen på melk. Det ansvaret tar vi på største alvor. TINE bruker nå en konkurransenøytral prismodell for å gi forutsigbarhet, stabilitet og tillit til framtidige prisendringer i hele verdikjeden for melk, sier styreleder i TINE, Rolf Øyvind Thune.
Slik er vektingen i prismodellen:
- 25 %: Variable kostnader på gård
- 50 %: Konsumprisindeks
- 10 %: Prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer
- 15 %: Internasjonale priser på rå melk fra bonde i Danmark, Sverige og Tyskland
I tillegg inneholder modellen en sikkerhetsventil som kommer til bruk ved force majeure hendelser eller andre kjente vesentlige forhold som modellen ikke fanger opp.