Veikartet som nå er lagt fram, trekker opp de viktigste områdene som myndigheter og næringsmiddelindustrien skal samarbeide om å styrke i årene fremover, slik som råvaretilgang, selvforsyning og matberedskap – og konkurransekraft, bærekraft, innovasjon og rekruttering.
I sin velkomsttale viste Ann-Beth Freuchen til at Kalbakken tar imot 100 millioner liter melk i året fra rundt 2000 gårder i 10 forskjellige fylker.
-Det må sies å være en robust forsyningslinje, slo Freuchen fast.
Hun viste også til hvordan TINE jobber for å legge om transporten til fornybar energi, redusere matsvinn – og kutte mettet fett i produktene.
-Og så ruller vi ut bruken av fôrtilskudd som skal redusere klimgassutslippene på gården. Her er jeg glad for at vi har et godt samarbeid med myndighetene, og så er det viktig at vi står sammen om dette selv når det blåser litt, sa Freuchen.
Mat er beredskap
Statsråden trakk fram det unike i den norske matforsyningsmodellen, med sammenhengende verdikjeder, slik TINE har, over hele landet.
-Mine nordiske kolleger har nesten litt vanskelig for å forstå hvor unik den norske matmodellen er - kanskje særlig i Sverige, sa Sandtrøen.
Han la vekt på at både Totalberedskapsmeldingen og veikartet for næringsmiddelindustrien, er opptatt av beredskapsaspektet ved norsk matproduksjon.
-Forsvaret og landbruket, er de områdene der vi har trappet opp bevilgningene mest de siste årene, og det er fordi disse sektorene henger sammen i et beredskapsperspektiv. Beredskap er mer enn kuler og krutt – det er også mat, slo statsråden fast.
-Egen matproduksjon styrker også konkurranse
Sandtrøen pekte også på at egen matproduksjon er viktig i et forbruker- og konkurranseperspektiv.
-Ta Ungarn for eksempel: Der har de i mindre grad sammenhengene verdikjeder for produksjon av mat - og er mer avhengig av import. Der har matprisene økt mer enn i Norge, sa han.
Bildet: (fra venstre) Anne Berit Aker Hansen (NNN), Petter Haas Brubakk (NHO mat og drikke), Nils Kristen Sandtrøen (statsråd) - og Ann-Beth Freuchen (TINE).