Hopp til innholdet

Nødstrøm og beredskap ved lengre strømbrudd

Publisert:

Strømtilgang og egen beredskap er tema i flere kanaler om dagen. Melkeproduksjon er avhengig av strøm til alt fra fôrsystem, melkerobot/anlegg, tank, gjødsel og ventilasjon. Strømbrudd kan ha store konsekvenser både for dyrevelferd, økonomi og egen arbeidsbelastning

Børst støvet av aggregatet og vurder om det gir tilstrekkelig med strøm til ditt behov.

En plan ved varig strømbrudd

Jo større driftsomfanget er, desto større behov er det for nødstrømsaggregat. -Vi forventer at de fleste med noe driftsomfang har et nødstrømsaggregat eller en god plan for å sikre seg strøm dersom strømbruddet blir varig. Både av hensyn til dyrevelferd, leveringssikkerhet og egen arbeidsbelastning, sier organisasjonssjef Gunnar Dalen.

Risikovurdering – Plan og praksis

Vanligvis kommer strømmen raskt tilbake etter uvær og andre skader på strømnettet. Dersom strømmen er borte over lengere tid vil dette gi belastninger på dyr og folk. En god plan med ulike «hva hvis-sitasjoner» gjør belastningen mindre. Samtidig hjelper det lite med aggregat og gode planer dersom de ikke fungerer i praksis. Børst støvet av aggregatet og sjekk gjerne om det kan levere den kapasiteten du trenger for å sikre melking, vannforsyning ved egen vannkilde, ventilasjon, fôrsystem, skraperobot/gjødseltrekk, kjøling og vask.

Tenk etter:

  1. Har aggregatet tilstrekkelig kapasitet?
  2. Leverer aggregatet god nok strømkvalitet til utstyret det skal forsyne?
  3. Hvordan skal jeg prioritere dersom kapasiteten er begrenset?
  4. Har jeg en skriftlig plan som avløser eller andre som tar fjøset kan se på?
  5. Har jeg en god og lett forståelig bruksanvisning?
  6. Traktor eller aggregat trenger drivstoff – har jeg nok drivstoff på gården?