Hopp til innholdet

Melk har tydelig prioritet i kravet

Publisert:

Nylig leverte Norges Bondelag sitt krav til jordbruksforhandlingene. Melka er tydelig prioritert. – Kravet viser at Norges Bondelag har gjort en viktig og riktig prioritering. Nå forventer vi at statens tilbud gjør det samme. Melka er bærebjelken i norsk landbruk, sier Marit Haugen, styreleder i TINE.

Inntektsutviklingen hos melkebonden har vært spesielt krevende de siste åra. Styrelederen i TINE er klar på at norske melkeprodusenter nå forventer en kraftfull og tydelig melkeretning i resultatet av årets oppgjør. Hun viser til at den voldsomme kostnadsveksten den norske melkebonden har opplevd de siste årene er underkompensert og nedprioritert foregående år. 

–Situasjonen for norsk melkeproduksjon er utfordrende – for både små, middels og store besetninger i hele vårt langstrakte land. Kravet løser ikke alle utfordringer vi står overfor, men det helt avgjørende at staten følger opp for å komme ett skritt i riktig retning, sier Marit.   

Kvoteordning, investeringsvirkemidler og bærekraft 

I tillegg inneholder kravet viktige grep innenfor kvoteordninga, investeringsvirkemidler og bærekraftige tiltak, påpeker styrelederen. – Jeg er glad for at Bondelaget har tatt med seg flere av våre innspill. 

Kravet fra Norges Bondelag foreslår å heve maksimalt investeringstilskudd fra 40 til 50% av kostnadene. 60% ved omlegging til løsdriftsfjøs. Øvre grense for tilskuddet heves fra 3,5 millioner kroner til 5 millioner kroner per prosjekt. 6 millioner kroner for omlegging av løsdrift for storfe. 

– Det kan virke lenge til 2034, men det går raskere enn vi tror og jeg er bekymret for utviklingen så langt. Jeg minner om at vi har 3300 båsfjøs i Norge og vi vil ha med oss så mange som mulig etter 2034. Dette vil kreve politisk vilje og flere gode jordbruksoppgjør for melka fram mot løsdriftskravet, sier Marit.  

Norges Bondelag tar blant annet til ordet for å begrense mulighet for leie av kvote og endre skatteregler for å gjøre det mer attraktivt å selge enn å leie ut.   

– Dette er i tråd med vårt innspill. Kvoteordninga må prioritere den aktive melkeprodusenten. Det må tas grep av hensyn til legitimiteten for kvoteordninga, men ikke minst redusere kostnaden til aktive melkeprodusenter, sier Marit.  

TINE prioriterer arbeid med bærekraft i hele verdikjeden. – Vi spilte inn metanhemmere i fôr som det viktigste tiltaket for å innfri landbrukets klimaforpliktelser. Det er viktig at dette blir mulig å ta i bruk for alle melkeprodusentene uten for store kostnader. Derfor er jeg glad for å se at Norges Bondelag ser behovet for positive virkemidler for å sikre tempo og oppslutning.