Hopp til innholdet

Meld deg på Norges største faglige møteplass for storfebønder

Publisert:

Storfe 2023 også kalt storfekongressen, går av stabelen 9. -10. November. – Her skal du få inspirasjon til å utvikle gården videre gjennom et godt faglig program og ikke minst i møte med kolleger, sier, Erik Brodshaug i TINE. Meld deg på i dag.

Dette er den fjerde storfekongressen Felleskjøpet, Geno, NLR, Nortura, Tine og Tyr arrangerer sammen. Som tidligere blir det et høyt faglig nivå. Programkomiteen, ledet av Erik Brodshaug i Tine, har arbeidet ei stund med å sette sammen et interessant program som skal være interessant og nyttig for flest mulig. Vi har tatt en prat med Erik. 

Hva er den røde tråden for årets Storfe-program? 

–Den røde tråden er farga om til grønn med ulike vinklinger rundt klima og bærekraft, men det faglige programmet er først og fremst mynta på bonden. Hovedmålet er å bidra til økt kunnskap og gi et godt grunnlag for å utvikle seg som bonde inn i framtida. 

Hva skal deltagerne sitte igjen med etter to dager på storfe 2023? 

–Forhåpentligvis en god følelse av å være en del av et sterkt fellesskap med framtidstro til tross for usikre tider. Vi håper alle deltakerne vil få inspirasjon til videre utvikling på den enkelte gård og kjenner betydningen av å produsere norsk kvalitetsmat basert på norske ressurser. Spesielt i en urolig verden hvor beredskap har kommet på dagsorden.  

Se hele programmet her 

Hva vil du trekke fram for melkeprodusentene? 

–Med melkeproduksjon følger også kjøttproduksjon. Litt av poenget med Storfe er å se melkeproduksjonen i sammenheng med kjøttproduksjonen. Vi har mye å lære av hverandre og hvordan vi finner de beste løsningene i fellesskap. For melkeprodusentene kan jeg trekke fram avl, og effektive metoder og driftsopplegg for produksjon av kvalitetskjøtt i melkeproduksjonen. 

Gode fjøsløsninger for å innfri krav og forventninger i tiden framover vil alltid være av interesse. Stadig flere er også opptatt av ku/kalv-samvær og erfaringene er delte. På dette området er det viktig å få fram riktig kunnskap og faktagrunnlag, sier Brodshaug.   

Grovfôr og grovfôrdyrking i et stadig varmere og vekslende klima får og en stor plass.  

-Her vil det bli både planteforedling, sortsvalg, endring i dyrkingspraksis og nye tekniske løsninger i tillegg til utnyttelsen av kvalitetsgrovfôret gjennom drøvtyggerne våre til prima melk og storfekjøtt. 

Best mulig utnyttelse av husdyrmøkka både for lommeboka og miljøet er også et veldig viktig tema som vil få stadig større betydning, legger Brodshaug til.  

James Rebanks kommer til kongressen. Fortell litt om han. 

–James Rebanks er kjent for mange norske bønder gjennom bøkene han har skrevet, Sauebondens liv og Livet på landet. I bøkene skildrer han på en fantastisk måte den fine, men samtidig barske, virkeligheten han er oppvokst i. Han driver fortsatt familiegården både med sau og storfe oppe i dalen Matterdale i området mest kjent som Lake distrikt, som er fjellområdene i det nord-vestre hjørnet av England oppe ved grensa mot Skottland. 

I tillegg har han engasjert seg for å øke kunnskapen om hvor viktig landbruk og husdyrhold er for å opprettholde bærekraftig matproduksjon, og utnytte de unike natur- og beiteressursene slik det har vært gjort i generasjoner før oss. 

Rebanks refererer stadig til turer i Norge og måten vi har organisert landbruket på her i bøkene sine. Hans bakgrunn og kunnskap om landbruk vil være en fin avrunding på fagprogrammet, avslutter Brodshaug.  

Les flere saker om Storfe 2023 her