Hopp til innholdet

Måtte håndmjølke 24 kyr da strømmen forsvant

Publisert:

Ingrid og Ove Solbakken i Skaun i Trøndelag var ikke opprådd da strømmen var borte i over ett døgn. Det var ingen annen løsning enn å håndmjølke 24 kyr både morgen og kveld.

Lokalavisa Sør-Trøndelag hadde en større reportasje fra gården Rekstadåsen i tirsdagsavisa. Med tillatelse fra avisa kan du lese hele reportasjen her:  

Strømløse bønder måtte håndmjølke kyrne

Ingrid og Ove Solbakken i Skaun er ikke opprådde om strømmen blir borte. - Det finnes råd, da vi kan håndmjølke, sier Ove Solbakken.

 Av: Audhild Øye, Avisa Sør-Trøndelag

Mens andre klager sin nød på sosiale medier for at de ikke får kokt seg kaffe eller tatt en dusj, fortviler ikke bøndene på Rekstadåsen, selv om de har vært strømløse i snart ett døgn. Og selv om det fører til at fjøsstellet, som vanligvis tar seks timer om dagen, blir opp til ni timer med begge bøndene i aksjon.

Slo ut 1000 liter mjølk
På gården Rekstadåsen er det for tida totalt 64 dyr i fjøset. Av disse er det 24 kyr som mjølker. Søndag kveld var Ingrid og Ove Solbakken akkurat ferdig med kveldsmjølkinga, og pizzaen var ferdigstekt, da strømmen ble borte klokka 18.30.
I løpet av natt til mandag kom den heller ikke tilbake, og Solbakken registrerte ut fra meldinger hos nettselskapet Tensio at det ikke var enkelt å finne feilen.
Han har stor forståelse for at det ikke er enkelt å finne ut av feilen, og føler seg trygg på at strømmen kommer tilbake. Enn så lenge må de finne andre løsninger for å få arbeidet gjort.
Ettersom aggregatet på gården var ute av funksjon, ble det å mjølke 24 mjølksprengte kyr for hånd.
– Hvis det ikke blir godt nok, så får vi slippe kalvene til, sier Solbakken.
Det hører til historia at de også måtte slå ut 1000 liter mjølk som var på mjølktanken.
–Det blir mer arbeid. Vi må bare legge opp dagen annerledes, sier Ove Solbakken.

Sunt å stoppe opp litt
Selv om strømbruddet fører til langt mer arbeid, og helt sikkert noen flere bekymringer, så fortviler ikke bøndene på Rekstadåsen.
– De levde da og klarte seg på 1940- og 50-tallet også uten strøm. Jeg tror egentlig det er bare sunt at vi stopper opp og får tenkt oss litt om, sier Solbakken, og sier at han trives med å tenke tilbake på gammeltida.
Selv satt han opp natt til mandag for å fyre i de tre ovnene de har i trønderlåna på gården, og for å se til husa og brøyte i løpet av natta.
– Vi har rikelig med ved på gården så det var godt og varmt i huset da de andre sto opp i morges. Men drivhuset ble tatt av vinden og leikestativet til ungene kollapset på grunn av den sterke vinden, sier han.
Der gården ligger svært høyt og luftig, som en av den høyestliggende gårdene i Skaun, tar vinden godt fra vest. Han fryktet også for det lille sagbruket på gården, men fikk berget det ved å støtte det opp med skuffa som er på lasteapparatet på traktoren.

Verre for andre
Med hodelykter og hendige fjøskrakker gikk han og Ingrid i gang med å håndmjølke de 24 kyrne i dag tidlig.
– Det går bra, sier Solbakken som tidlig mandag ettermiddag forbereder seg på ei ny økt med håndmjølking, da det er usikkert når strømmen kommer tilbake.
– Det er nok verre for dem som har gris og kylling, da det krever mer varme. Men jeg ser det har vært lys hos dem som har gris og kylling, så de har sikkert aggregat som fungerer, sier han.
På Rekstadåsen har det heller ikke vært problem med vann til dyra da det er et naturlig fall på vannet.

Folk tenker ikke beredskap
At familien ikke har varmt vann som følge av strømbruddet, og derfor ikke kan ta seg en høyst fortjent varm dusj etter fjøsstellet, ser de ingen problemer ved.
– Vi har det greit og klarer oss, slår Solbakken fast.
Samtidig registrerer han og beklager at folk ikke lenger tenker beredskap.
– Folk tenker ikke lenger at de bør ha en liten jordlapp og kanskje litt ved. Det kan også være litt lurt å ha en liten primus stående for å lage mat. Det er bare så enkelt som å skaffe seg propanbrenner. For det virker som at været og klimaet er i endring, og at det er mer ekstremvær nå enn før, slår bonde Ove Solbakken fast, i det han forbereder seg på nok ei langøkt i fjøset.