Hopp til innholdet

Jeg tar med meg stolthet inn i sommeren

Publisert:

Venner og gode kollegaer. Jeg føler på at jeg har brukt mye tid på bekymringer i det siste. Til og med da vi la fram rekordresultater for 2020 tidligere i år. Jeg kan ikke love at jeg er ferdig med å snakke om dette, snarere tvert om. Utfordringsbildet vi tegnet før pandemien skapte en unntakstilstand, er det samme og det er fortsatt behov for kraftfulle grep. Men akkurat i dag, når vi skriver juli i kalenderen, har jeg lyst til å legge vekt på noe helt annet. Nemlig noen av de mange tingene vi kan glede oss over.

Vi har produsert den melka vi skal i årets første måneder. Nok til at vi kan lage og lagre. Tusen takk for god innsats. Nå er oppfordringen kjent - sommermelka er fortsatt viktig, det samme er behovet for fett. 

For få dager siden besøkte jeg Rausjødalen og var med på lanseringen av Rausjødalsosten. I seg selv en fin opplevelse, og en ost som ystes med god hjelp fra TINE. Men ekstra stas var det å være der det hele startet for 165 år siden, da noen kloke hoder fant ut at samvirkemodellen – det er den beste modellen for oss melkeprodusenter. Fordi det var et ønske om en fornuftig betaling til alle, og at det skulle være forutsigbart og langsiktig. De trengte et verktøy for å foredle, distribuere og selge varene sine. De ville ta opp konkurransen mot importen. Høres det kjent ut? Ikke så rart. Det er jo akkurat de prinsippene vi har den dag i dag. 

Jeg ønsker også å løfte fram en modig kollega som nylig, med hjelp av NRK, fortalte en gripende og tragisk historie. Kåre Skogstad fra Valdres sto fram med fullt navn og fortalte med åpenhet og ærlighet om perioden i 2019 som gjorde at han ikke lenger maktet å stelle dyra sine, noe som resulterte i det som ikke kan beskrives som noe annet enn en dyretragedie. 

Vi må alle jobbe riktig, jevnt og trutt hver eneste dag for å sørge for at alle dyrene våre har det bra. Det er ikke et strekkmål, men bunnplanken vår. Men når noe slikt som dette først har skjedd, står det stor respekt av Kåre og hans håndtering av situasjonen i etterkant, hvordan han forteller historien nå og hvordan han jobber på gården. Jeg oppfordrer alle til å lese saken eller høre podcasten fra NRK. Være obs på signalene som dukker opp, be om hjelp før det blir for stort og tungt, og vi må bry oss om hverandre.   

Sommeren vi har foran oss vil være preget av mye norgesferiering. Det betyr også at vi vil få anledninger til å fortelle kjente og ukjente om hva TINE er. At vi har en tydelig rolle i løsningen av klimaufordringene våre, at vi sørger for at geiter og kyr har det godt og får i seg så mye godt norsk fôr som mulig, og verdiene som ligger i samvirke.  

Og vi kan fortelle at vi nylig også har dokumentert effekten av driften vår på det norske samfunnet. Hver eneste TINE-gård skaper i snitt 2,4 årsverk utenfor egen drift. Vår virksomhet står for mellom 0,5 og 2,5 prosent av verdiskapningen i samtlige norske fylker. 

La oss være enda bedre TINE-ambassadører framover. Forklare at det er et verdivalg å plukke med seg nettopp vår melkekartong i butikken. Ved å gjøre det bidrar man til verdiskapningen, årsverkene, kulturlandskapene og det levende Norge som de fleste av oss ønsker. 

Tenk hvis hver av oss drøyt 9 000 TINE-eiere i løpet av sommeren klarer å fortelle at det faktisk er TINE som er garantisten for dette, og at det er vi som er «de mange små». Snakker hver av oss med 7-8 personer om dette og hver av dem snakker med nye 7-8 personer, ja da har vi potensielt over en halv million nye mennesker som i 2021 oppdaget at det faktisk er våre produkter de bør og skal velge neste gang de er i butikken. 

Vi har mye å være stolte av. Husk det, fortell det og nyt sommeren.