Hopp til innholdet

Her ruller den første nye Gudbrandsdalsosten Anno 1863 ut til folket

Publisert:

I dag var en stor dag på anlegget i Lom & Skjåk, fordi de endelig kunne få presentere det de har jobbet med de siste månedene: Nemlig Gudbrandsdalsosten Anno 1863! En unik grytekokt ost, inspirert av den tradisjonsrike oppskriften fra «brunostens mor» Anne Hov.

I dag rullet den aller første brunosten ut på linja, med intet mindre enn NRK, Arne Brimi og lokalpresse på slep – og det heldigvis med stort hell.

– Terningkast seks

Brunosten får terningkast seks av Brimi og alle andre som har prøvesmakt så langt, og anleggssjef Frode Aurmo berømmer de ansatte for innsatsen de har lagt ned. Han innrømmer at han har vært litt ekstra spent de siste dagene.

– Emballasja kom mykjy seinare hæill planlagt, så oss satsa på at fysste produksjon skulle gå på skinnå i dag, å dæ gjorde det, Heldigvis. E kæin ikkje æinna hæill å tå tå me hatten for innsatsen frå de ansatte, og e æ så stolt over dæ oss ha fått te! E trur ikkje det æ så mange som tænkje på at oss egentle ha lansert eit produkt på nokså stutt tid, sier Frode Aurmo.

Stort engasjement

Det skapte stort engasjement hos det norske folk da det i fjor ble kjent at produksjonen av TINEs Gudbrandsdalsost ved Lom & Skjåk ble vurdert flyttet til andre TINE-anlegg.

– Det er noko heilt eige med brunost eller rauost som vi seier lokalt, som er laga etter dei opprinnelege prinsippa. Dette er ein Gudbrandsdalsost som er innkokt ekstra lengje slik at ein får ei auga karamellisering. Den er au tilsett litt ekstra fløyte. Dette gjev osten ein djupare smak og mjuk fin konsistens, sier kokk og Gudbrandsdalsost-entusiast Arne Brimi.

Han er en av mange lokale ildsjeler som engasjerte seg da det ble kjent at produksjonen av Gudbrandsdalsosten stod i fare for å bli flyttet ut av Gudbrandsdalen, til andre TINE-anlegg. Bakgrunnen er at stadig færre spiser brunost.

– For meg handlar det om å ta vare på våre norske matskattar. Gudbrandsdalsosten er ein svært viktig del av vår kulturarv, historie og identitet. Og den beste Gudbrandsdalsosten skal sjølsagt produserast på heimebane. Det blir ein unik Gudbrandsdalsost som blir produsert på TINE Lom & Skjåk. Den blir produsert etter inspirasjon frå Anne Hov sin måte å lage den på. Spennande. Eg har tru på at folk i Norge forstår seg på smak og identitet, sier Arne Brimi.

Historiske aner

Etter at det ble kjent at brunostproduksjonen ved anlegget skulle videreføres, men i en annen form – har ansatte selv bidratt med å utvikle osten etter eget hjerte.

– Oss er jælma glade for engasjementet oss har sett både rundt Gudbrandsdalsosten og anlegget vårt. Her har oss støtt prata om at hvis oss skal lågå ein skikkelig god Gudbrandsdalsost, så skal oss bruke lite meir fløyte og brone enda lenger. Det har oss fått gjera nå, sida oss ikkje lenger må tilpasse smaken åt resten tå Gudbrandsdalsost produksjonen. Oss er jælma stolt over det oss nå har produsert, sier anleggssjef Frode Aurmo.

Inspirert av brunostens mor

Anne Hov var ei budeie fra Gudbrandsdalen som er kjent for å ha utviklet forløperen til brunosten slik vi kjenner den i dag. Hun var 17 år da hun i 1863 gjorde et «fløte-eksperiment», og tilsatt ekstra fløte i mysosten som ble produsert på setra. Osten ble etter hvert populær langt utover Gudbrandsdalen, og fikk stor økonomisk betydning særlig for Innlandet, ysting og seterbruk. Anne Hov ble i 1933 overrakt kongens fortjenstmedalje for sitt bidrag.

– Oss håpa denna osten skal bidrågå te viare utvikling tå anlegget her i Lom & Skjåk. Oss har kjørt tester og fått låvande attendemeldinga, au frå kundein. I løpet tå viku 9 blir den mugleg å finne sjå Meny, Coop Mega, Coop Obs, store Coop Extra-butikker og i enkelte Rema-butikker, i tillegg åt lokale butikke. Andre har sjølvsagt muglegheit te å tå den inn. E håpa forbrukarein og alle som har engasjert se vil setta like stor pris på osten som oss gjere, avslutter Aurmo.