Hopp til innholdet

Gull og heder til TINE-oster under oste-VM

Publisert:

Det ble hele 5 medaljer på TINE under årets oste-VM i Spania. Og Camembert fra Dovre ble belønnet med gull!

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food, og regnes som verdensmesterskapet i ost. Osteprodusenter fra hele verden sender inn sine aller beste produkter, og konkurransen er beinhard. Dommerne i Oste-VM er blant de fremste fagekspertene i verden, og all ost blir bedømt uten kjennetegn eller opprinnelse. Det betyr at det er smak og kvalitet alene som bringer osten på pallen.

Ved siden av gullet til Camembert fra Dovre Ysteri, ble det sølv til TINE Ridder (1915) fra meieriet i Tresfjord og bronse til Selbu Blå kraftig fra Selbu, vellagret Alpeost fra Elnesvågen - og Gudbrandsdalsost produsert på Storsteinnes.

Verdensklasse

– Ikke bare bidrar du til et levende Norge ved å velge ost fra TINE, men du kan glede deg over ostehåndverk, smak og kvalitet i verdensklasse. Jeg håper hele verdikjeden tar del i gleden, for dere har alle bidratt til denne anerkjennelsen. Her høster vi fruktene av å være et samvirke med dedikerte melkebønder, verdens beste melk - og en unik fagkompetanse som er overført og utviklet av flere generasjoner, sier en stolt konsernsjef i TINE, Gunnar Hovland.

Han gleder seg også over at andre lokale ysterier høster fortjent anerkjennelse. Til sammen fikk 23 norske oster medaljer i det prestisjetunge verdensmesterskapet. Det viser at Norge har blir en ostenasjon av rang.

–Vi har et rikt mangfold og mange småskalaprodusenter i Norge, og dette har vi alle et ansvar for å ta vare på, sier Hovland og benytter anledningen til å gratulere Gangstad gårdsysteri som fikk gullmedalje for sin rødkittost.

Stolt meierisjef på Dovre

–Vi er utrolig stolte på Dovre i dag. Bare tenk på det; til tross for at vi er et av de minste meieriene i TINE, hevder vi oss internasjonalt. Det er lidenskap for faget, godt håndverk, verdens beste melk og utrettelig arbeid helt siden vi startet med hvitmuggost i 1989 som belønnes med gull i dag, sier Sigrid Svanborg, meierisjef på Dovre.

Nå håper hun utmerkelsen kan få stadig flere nordmenn til å velge norsk hvitmuggost når de handler spesialoster. Med et glimt i øyet, understreker meierisjefen at ingen trenger å kjøpe utenlandske meieriprodukter for å servere et imponerende ostefat.

-Det er lekende lett å erstatte de faste, spanske ostene med en Alpeost fra TINE. Italienske blåmuggoster kan vike plass til fordel for Selbu blå kraftig, og hvitmuggostene fra Dovre går de franske en høy gang, ler hun.