Omsetningsavgiften er sammen med overproduksjonsavgift med på å dekke kostnadene med å regulere melkemarkedet. Reguleringen skal gi forutsigbarhet for både bonde og forbruker. I tillegg brukes det midler på ulike faglige fellestiltak og opplysningsvirksomhet.
Omsetningsrådet forvalter midlene etter råd fra TINE som markedsregulator.
Reduserer fondets størrelse
-Selv med en svak økning i omsetningsavgift ser vi at fondet reduseres med ca 30 millioner kroner ved utgangen av 2023. Det er usikkerhet knyttet til både reguleringskostnader og overproduksjonsavgift i 2023, men vi mener en vil kunne håndtere situasjonen med et mindre fond, sier Eivind Kjuus direktør for TINE Råvare.
Lavt nivå
Fra 2020 har omsetningsavgiften gått ned fra 30øre/l til dagens 3 øre. Den ekstra høye omsetningsavgiften i 2020 var knyttet til utkjøp av kvoter i 2021. Med unntak av den spesielle situasjonen knyttet til utkjøp i 2021, har avgiften de siste ti årene ligget mellom 5 og 10 øre pr liter melk. Vi er altså fortsatt på et lavt nivå sier Eivind Kjuus
Mer om omsetningsavgiften
Omsetningsavgiften beregnes på all omsetning av melk, kjøtt, egg, fjørfekjøtt og, korn. Avgiften blir betalt av bøndene ved levering av produkter og går inn i et fond, et per sektor, som blir brukt til å finansiere markedsregulerende tiltak. Det er Omsetningsrådet som forvalter midlene fra omsetningsavgiften.