Hopp til innholdet

Fôrtilskudd kan gi betydelige kutt i klimagassutslipp

Publisert:

Foreløpige resultater fra MetanHUB viser at fôrtilsetningen Bovaer® reduserer metanutslipp fra kuer med 15-20 % under norske forhold. – Selv om dette er lavere enn internasjonale studier, er det likevel et av de viktigste tiltakene for å redusere klimagassutslippene i landbruket, sier professor Harald Volden.

De siste dagene har mediene omtalt regjeringens klimaplan, hvor bruken av fôrtilsetninger er ett av tiltakene for å redusere klimagassutslippene. Debatten har også dreid seg om hvorvidt effekten er mindre enn forventet.  

Så langt har forskningsprosjektet MetanHUB vist at metanutslippene fra melkekyr kan reduseres med 15-20 %. –Selv om dette er noe lavere enn det internasjonale gjennomsnittet på rundt 30 %, er fôrtilsetninger som Bovaer fortsatt blant de mest effektive tiltakene for å redusere klimagassutslippene fra landbruket, sier Harald Volden. 

Hør Harald kommenterer de siste dagers oppmerksomhet rundt effekten av bruk av fôrtilsetninger.

Bønder får godskrevet reduksjoner i utslipp 

Fôrtilsetningen Bovaer® testes nå ut over hele verden, og flere land har klimasertifisert bruken av dette. Det vil si at landbruket - og bonden - får godskrevet reduksjoner i utslippene ved bruk av Bovaer. Dette er også et mål for MetanHUB – og vil være helt avgjørende for å nå målsettingen om å redusere klimagassutslippene fra norsk landbruk med 5 millioner tonn CO2 inn mot 2030.    

Fakta om MetanHUB 

Innen 2030 skal landbruksnæringa redusere klimagassutslippene med 5 millioner tonn CO2.   MetanHUB er det viktigste enkelttiltaket i næringens arbeid mot å møte forpliktelsene i Landbrukets Klimaplan 2021 - 2030. Prosjektet er fireårig, og tester ulike typer metanreduserende fôrvarer i fôret til norske drøvtyggere. I første omgang er det den metanreduserende fôrvaren Bovaer®, også omtalt som 3-NOP (3-Nitrooxypropanol), som forskes på. Bovaer® produseres av DSM-Frimenich og brukes i rundt 60 land og har vært forsket på i mange land. 

TINE, NMBU, NIBIO, Nortura, Geno, NSG og Tyr er blant aktørene som deltar i prosjektet.