Hopp til innholdet

Er melk sunt?

Publisert:

Det er i dag flere som stiller seg dette spørsmålet, og er usikre på hvorvidt melk er sunt eller ikke. I en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Kiwi i høst svarte hele 30 prosent at melk er usunt.-Det er synd at så mange har denne oppfatningen. Melk er sunt, og den er en kilde til jod og kalsium. Videre er melk en proteinrik matvare, sier Gyrd Omholt Gjevestad, fungerende leder for ernæringsavdelingen i Tine.

Kutter ut melka  

I rapporten «Utviklingen av Norsk kosthold 2018» fra Helsedirektoratet kommer det frem at melkekonsumet falt med seks prosent fra 2016 til 2017, dette er en fortsatt nedgang etter mange år med samme tendens. Årsakene til at folk sier at de kutter ut melka er sammensatte. En undersøkelse utført av melk.no i 2017 viser at smak, vondt i magen, tilgjengelighet, for mange kalorier og ikke sunt er de viktigste grunnene til at folk velger bort melka. Det er få som nevner hensynet til miljøet og dyrevelferd som grunn til at de har redusert på forbruket av melk. 

 – Melk konkurrer i dag mot svært mange drikkeprodukter, og vi må også utvikle produkter som svarer på forbrukerens forventinger til smak. Her har vi lykkes godt med smakstiltatt melk som opplever vekst. For eksempel har melk med smak av kaffe og kakao truffet godt i markedet, sier Kathrine Mo, direktør for marked og innovasjon i Tine.  

Hvorfor drikke melk?   

På Helsedirektoratets fremlegging av “Utviklingen i Norsk Kosthold 2018”, ble nettopp mangelen på jod i den norske befolkingen trukket frem. Melk og hvit fisk er i dag de største kildene til jod i det norske kostholdet.  

- Jod og kalsium er næringsstoffer som det ikke alltid er så lett å få i seg nok av gjennom kosten hvis man kutter ut melkeprodukter, sier Omholt Gjevestad. Kalsium bidrar til å vedlikeholde skjellet, og jod bidrar til normal kognitiv funksjon og nervesystemets normale funksjon.  

Men, Omholt Gjevestad legger til, at som alt annet i kostholdet er balanse og variasjon nøkkelen, sammen med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil. Hun oppfordrer til å følge rådet om tre magre melkeprodukter om dagen, og to av disse bør være yoghurt eller melk for å sikre inntaket av jod.  

Anbefaler tre magre melkeprodukter om dagen 

Helsemyndighetens kostholdsråd er basert på et bredt vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Dette betyr at rådene er veldig godt gjennomarbeidet og det er bred faglig enighet om disse. De offisielle rådene har også stor tillitt i befolkningen, i 2018 uttrykker 67 prosent at de har ganske stor eller svært stor tillit til kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.  

For å sikre at befolkningen får nok jod og kalsium, har Helsedirektoratet konkretisert kostholdsrådet om magre melkeprodukter. Det anbefales derfor tre porsjoner med magre melkeprodukter hver dag.  

- Det er enkelt å nå målet om tre magre melkeprodukter om dagen.Ta for eksempel lettmelk på frokostblandingen, to knekkebrød med ost til lunsj eller til et mellommåltid og en liten yoghurt til kvelds - så er du der, sier Omholt Gjevestad.