Den nye Planlagte engrosprisen(PGE) er beregnet av Norsk melkeråvare i henhold til PGE-modellen, og vil gjelde fra 1. januar. Les mer om beregningene som er gjort her.
Økte kostnader og prisvekst
De største driverne bak prisøkningen er økte kostnader på gård og generell prisvekst. Internasjonale melkepriser har falt noe, men dette motvirkes av en svakere krone, sier Johnny Ødegård, direktør i Norsk melkeråvare.
Melkeproduksjonen har vært høy gjennom 2025, og prognosene viser at tilførselen ligger rundt 3-4 % over forventet etterspørsel, inkludert lageroppbygging. Likevel gir det rom for en forsiktig prisøkning uten at det går på bekostning av balansen i markedet, står det i prisvurderingen fra Norsk melkeråvare.
Endrer på sesong tillegg og trekk
Samtidig forventes en svært skjev leveranse gjennom året med mye melk i første halvår og knapphet i andre. For å motvirke dette, øker sesongtrekket i første halvår og gir tilsvarende tillegg i andre halvår 2026. Se egen artikkel om det her.
-Hele prisøkningen skal ut til bonde, men blir altså fordelt på 2. halvår, Det kan derfor gi god lønnsomhet å holde igjen litt første halvår for å ha kvote igjen 2. halvår, sier Ødegård.
Om PGE og prissetting
Den nye prismodellen for melk innebærer en mer dynamisk tilnærming til prissetting av melk, hvor flere faktorer nå spiller inn. I februar 2025 vedtok styret i TINE en ny vekting som skal brukes når prisendringene på melk fastsettes to ganger i året.
Vektingen er som følger:
-
50 % Konsumprisindeks
-
10 % Matvarer og alkoholfrie drikkevarer
-
15 % Internasjonale priser på rå melk levert fra bonde (DK, DE, SE)
Les også: Slik blir beregningen i ny prismodell for melk