Redusert betaling for fett
Det har vært et vedvarende overskudd av fett i markedet. For 2025 er det beregnet et fettoverskudd på rundt 2 000 tonn. Dette overskuddet gjør at betalingen for fett reduseres med 1 øre – fra 7 øre til 6 øre per tidels prosent og liter.
Økt betaling for protein
Protein spiller en stadig viktigere rolle i meieriindustrien, både til produksjon av hvitost, ferskost, pulver og yoghurt. Interesse for proteininnhold øker, noe som bidrar til høyere verdiskaping. Derfor øker betalingen for protein med 2 øre – fra 7 øre til 9 øre per tidels prosent og liter.
– Totalt sett gir dette en bedre verdsetting av tørrstoffet for melkeprodusentene, sier Johnny Ødegård, leder for Norsk melkeråvare. Han oppfordrer samtidig til å ta kontakt med en fôringsrådgiver for å vurdere hva dette betyr i din produksjon.
Uendret tørrstoffbetaling for geitemelk
For geitemelk er dagens sats 10 øre per tidels prosent og liter for summen av fett, protein og laktose. Dette gir en samlet tørrstoffbetaling på omtrent 1,50 kr per liter, noe som tilsvarer rundt tre ganger nivået for kumelk. På bakgrunn av dette blir det ingen endringer i satsen for geitemelk.
Økt betaling for lavt innhold av bakterier, celler og frie fettsyrer i melk
Styret i TINE har vedtatt økt pristillegg for lavt innhold av bakterier, celler og frie fettsyrer. Endringene gjelder fra 1. juli 2025 og gjelder både ku- og geitemelk.
Maksimale tillegg for melkekvalitetsparameterne bakterier, celler og frie fettsyrer økes med 2 øre pr liter til henholdsvis maksimalt 14 øre for bakterier, 9 øre for celler og 9 øre pr. liter for frie fettsyrer. Dette gjelder både kumelk og geitemelk, og gjør det mer lønnsomt å levere de beste kvalitetene.
Oppdaterte priskurver publiseres under melkepris før 1.7.2025.