Betaling for fettinnhold i kumelk økes fra 8 til 9 øre pr tidels prosent og liter. Betaling for proteininnhold i kumelk reduseres fra 6 til 5 øre pr tidels prosent og liter.
Mindre overskuddsfett fra ystemelka
For få best mulig lønnsomhet i melkeproduksjonen, er det viktig at sammensetningen av melka samsvarer med etterspørselen etter ulike fraksjoner som fett og protein.
Når salget av drikkemelk (lettmelk og skummetmelk), faller blir det mindre fett til overs.
Økende import av ost og redusert eksport av ost gir også mindre overskuddsfett fra ystemelka. I løpet av 2020 vil deler av Jarlsbergeksporten fases ut og fettet som kommer fra denne produksjonen må dekkes inn.
Ønsker større andel umettet fett
Melka inneholder ulike fett-typer, både mettet og umettet fett. Helsemyndighetene ønsker et lavere forbruk av mettet fett. TINE arbeider derfor med å få på plass verktøy som måler både fettmengde og fettsammensetning. I framtida kan det bli aktuelt å premiere melk med høy andel umettet fett.
Ta kontakt med rådgiver
Ta kontakt med din rådgiver dersom du ønsker å høre mer om hvordan du kan styrke lønnsomheten gjennom økt fettinnhold.