Æresprisen deles ut annethvert år til en person som har utmerket seg med fortjenstfullt arbeid innen meieribruk eller jordbruk. I år gikk prisen til en pionér som har viet hele sin karriere til meierivitenskap: Siv Skeie, professor i meierteknologi ved NMBU.
En karriere med dyp smak
Skeie har siden 1989 vært en drivkraft bak forskningen på norsk melk og ost. Hennes arbeid har vært med på å forbedre både kvalitet, sikkerhet og konkurransekraft i meieriindustrien. Hun har blant annet ledet forskningen på hvordan mikroorganismer – såkalt mikrobiota – utvikler seg i melk og ost, og hvordan de påvirker smaken og kvaliteten på sluttproduktet.
– Din forskning på ostemodning og mikroorganismer har gitt oss uvurderlig innsikt, sa styreleder Marit Haugen i TINE da hun delte ut prisen. – Du har hjulpet industrien med å optimalisere både fôring og ysting.
Fra geitemelk til membranfiltrering
Skeie har også vært banebrytende i bruk av membranfiltrering – en teknologi som nå brukes på flere av TINEs ysterier. Hun har i tillegg forsket på kvaliteten i norsk geitemelk, noe som har gitt oss nye, høykvalitetsprodukter og styrket et viktig nisjeområde i norsk meierinæring.
En inspirerende underviser
Men det stopper ikke ved forskningen. Skeie har i flere tiår inspirert og veiledet neste generasjon meieriteknologer og forskere. Hun omtales som en engasjert pedagog, mentor og pådriver for utvikling av forskningsmiljøet ved NMBU.
– Uten Siv Skeie hadde vi ikke hatt det sterke fagmiljøet og infrastrukturen vi har i dag, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved NMBU. – Hun har satt varige spor både faglig og menneskelig.