Hopp til innholdet

Ekstraordinære kostnader må dekkes gjennom ekstraordinære midler

Publisert:

–Målpris og etterbetaling er viktig, men målpris kan ikke på noen måte alene sikre melkeproduksjon i hele landet. For ekstraordinære kostnader må dekkes gjennom ekstraordinære midler. Det var styreleder Marit Haugens klare melding til årsmøtet i TINE.

Styrelederen viet mye av tida si under åpningstalen til å belyse utfordringene melkeprodusentene og TINE står overfor som en følge av den enorme kostandveksten i næringa.

– Våre egne enkle beregninger viser at kostnadene bare i melkeproduksjonen har økt med over 2 milliarder i 2022, og det er stor usikkerhet om kostnadene framover.  Slik situasjonen er nå, er det ingen farbar vei å klare det uten ekstraordinære løsninger. For ekstraordinære kostnader må dekkes gjennom ekstraordinære midler, poengterte styreledere.

Les årsmøtetalen  eller se årsmøtetalen

Hvordan sikre volum og lønnsomhet?
God utnytting av kapasitet, store volum og kostnadsjakt bidro til å skape et godt resultat i 2021.
Og i dette ligger også den aller største utfordringen vår fremover. For vi vet at resultatet fra fjoråret ikke er noe vi kan forvente oss fremover. Derfor må det handle om hvordan vi kan sikre volum og lønnsomhet i tiden som kommer, poengterte Marit Haugen.

Målprisen alene kan ikke sikre melkeproduksjonen
Marit Haugen understreket at TINE ønsker å ha med så mange som mulig videre.
 –Vi vil ha melkeproduksjon i hele landet og vi vil ha anlegg i hele landet. Målpris og etterbetaling er viktig, men målpris kan ikke på noen måte alene sikre melkeproduksjon i hele landet. Målpris kan heller ikke sikre nødvendige investering på små og mellomstore bruk i hele landet. Til det kreves budsjettmiddel, betydelige budsjettmiddel. Det kreves investeringsstøtte, det kreves arealtilskudd, dyretilskudd og driftstilskudd.

Krigen i Ukraina har underbygget styrets beslutning
I talen kom Haugen også inn på hvorfor styret anbefaler å bruke hele handlingsrommet for etterbetaling pluss et skikkelig innhogg i etterbetalingsfondet.
– Denne beslutningen tok vi før 24. februar og invasjonen i Ukraina. Utviklingen etter det har bare underbygd behovet og beslutningen. Men la meg understreke: Dette kan vi gjøre , nettopp fordi vi kan, fordi det i TINE er det gjort kloke langsiktige vurderinger før oss – som gjør en slik etterbetaling mulig.

Hjelp til Ukraina 
Angående krigen i Ukraina fikk Marit Haugen med seg årsmøte på at norske bønder skal hjelpe sine yrkesbrødre- og søstre i det kriogsrammete landet. Gjennom en rungende applaus i salen ga årsmøtet styret og administrasjon mandat og oppmuntring til å positivt møte forespørselen om hjelp fra ukrainske og norske myndigheter.