Hopp til innholdet

Brunost fra nyåpnet meieri i Nord-Norge er eksportklar for Korea 

Publisert:

Torsdag 17. mars var landbruks- og matminister Sandra Borch i Troms for å klippe snora på nyåpninga av TINEs store investering i Nord-Norge. Det snart 100 år gamle meieriet på Storsteinnes i Balsfjord er oppgradert, og bygd ut for 230 millioner kroner. 

Dette har vært en viktig investering for TINE og for et levende Norge. Det åpner seg nye muligheter, sikrer geitemelks produksjonen i Nord og understreker vårt engasjement for landsdelen. Og så er det spesielt hyggelig at koreanske myndigheter nå også har godkjent anlegget for eksport til det koreanske markedet, sier konsernsjef i TINE, Gunnar Hovland.  

Konsernsjef Gunnar Hovland
Konsernsjef Gunnar Hovland


Anlegget, som ligger 90 kilometer utenfor Tromsø, har nå også fått godkjenning fra Sør-Korea for å gå inn i eksportsatsingen av brunost til det koreanske markedet. 

Kan øke eksport av nordnorsk geitemelk 
Dette er gledelig nytt for de 55 ansatte på meieriet i Balsfjord, for de 75 produsentene av geitemelk, men også for lokalsamfunnene i Nord-Norge ellers.  

I 2021 kartla Samfunnsøkonomisk Analyse ringvirkningene av TINE og eierne, og fant at hver eneste melkebonde i samvirket i snitt skaper 2,4 årsverk utenfor egen drift. 

Deler av geitemelka som produseres på gårdene går til produksjonen av en av Norges mest tradisjonsrike produkter, nemlig Gudbrandsdalsosten. Dette er også det foreløpige flaggskipet i TINEs Asia-satsing. 

Brunosten har blitt veldig godt mottatt i Korea. I 2021 eksporterte vi nesten 100 tonn av brunosten med opphav fra Gudbrandsdalen. Det meste selges så langt i restauranter, men vi ser en positiv trend på salget også i butikker, sier Sigmund Bjørgo, direktør for ny internasjonal vekst. 

Frem til i dag var det fra Gudbrandsdalsostens opphav i Lom & Skjåk, og på meieriet i Byrkjelo, det ble eksporter «G35» til Asia, men nå har TINE et tredje ben i satsingen med godkjennelsen av Storsteinnes. 

– Stein for stein  
Meieriet på Storsteinnes er nå også godkjent for eksport av alle typer brunost, Ekte Hvit Geitost og Nøkkelost som produseres på anlegget.  

Bjørgo mener godkjenningen er en viktig milepæl i det som er et langsiktig satsingsområde for det bondeeide samvirket hvor Jarlsberg så langt har vært den store internasjonale satsingen. 

Det tar tid å etablere helt nye markeder og vi må bygge stein for stein. Korea er først ute, men også andre asiatiske markeder vil på sikt kunne være aktuelle for eksport av brunost, men også andre produkter basert på norsk melk, sier Bjørgo og legger til: 

Målet er å skape større verdier for de nesten 9 000 melkebøndene som sammen eier TINE. 

Investerer tungt i distrikts-Norge 
I dag tar meieriet på Storsteinnes imot 28 millioner liter kumelk og sju millioner liter geitemelk i året. Produksjonen er på ca. 2 600 tonn hvitost og ca. 2 600 tonn brunost i året. Etter utbygginga vil kapasitet øke til å kunne foredle ytterligere 11 millioner liter kumelk, på toppen av dagens produksjon.  

Landbruks- og matminister Sandra Borch åpnet det oppgraderte Meieriet på Storsteinnes torsdag. I et intervju med  Nordlys sier Sandra: 

 –Dette er en stor dag og det TINE har gjort er utrolig viktig for matproduksjonen i Nord-Norge, ikke minst for geitemelken. I tillegg er det en viktig industriarbeidsplass for området rundt her.  

40 prosent av all geitemelk i Norge videreforedles på meieriet på Storsteinnes.  

TINE har investert over én milliard kroner årlig i distrikts-Norge de siste ti årene og lokale entreprenører og næringsliv blir alltid prioritert. 

Brunosten skal ut i verden  

Viste du at Brunosten for alvor begynner å bli anerkjent i Asia – og spesielt i det sørkoreanske markedet?   les mer om det ved å klikke deg inn på lenkene nedenfor:

NRK

D2

Faktaboks:
Disse verdiene skaper TINE-melka nasjonalt
 
Totalt fotavtrykk hele næringskjeden: 22,6 mrd kr. 
Totalt sysselsatte i hele næringskjeden: 25 890 årsverk 
Så mye fikk bøndene igjen fra TINEs overskudd: 1,4 milliarder kr. 
Så mye utgjør etterbetalingen i snitt pr. bonde: 201 500 kroner 
Antall melkeprodusenter (foretak): 6997