Det er Landbruks- og matdepartementet som fastsetter disponible melkekvoter, etter kvotedrøftingene mellom staten og faglagene.
Høy fart i melkeproduksjonen
I 2025 ble forholdstallet for kumelk satt til 1,20 – et høyt nivå, med mål om å sikre nok melk til markedet. Prognosene viser en produksjon i 2025 på 1530 millioner liter kumelk.
Høy fart i norsk melkeproduksjon
–Situasjonen var spesiell, med fritak fra overproduksjonsavgift i 2024 og avkortning av melk til pulver samme år. Deretter gikk vi inn i 2025 med et høyt forholdstall, og melkeprodusentene responderte godt på produksjonsmuligheten det ga. Derfor signaliserte vi allerede i april i år at det vil bli behov for mindre melk i 2026, sier Johnny Ødegård, direktør for Norsk melkeråvare.
Norsk melkeråvare har nå gjort en vurdering av melkebehovet for 2026 basert på innspill fra aktørene, lagersituasjonen og forventet utvikling i markedet. Estimert behov er 1486 millioner liter kumelk i 2026, inkluder en reduksjon i lager. Det gjør at Norsk melkeråvare anbefaler et forholdstall på 1,01 til neste år.
TINE vil følge utviklingen tett, særlig i første halvår, og vurdere om det er behov for justeringer i løpet av året, sier Ødegård.
Økning på geitemelk
For geitemelk er behovet til neste år på 18,2 millioner liter med et forholdstall på 1,00. Det er en økning fra dagens 0,95 og skyldes økt forventet etterspørsel til neste år. – Vi venter ikke at det kommer inn fem prosent mer geitemelk, men etterspørselen øker og det er mer lønnsom bruk for geitemelk nå enn før. Dette er en kjærkommen utvikling for geitebøndene, sier Ødegård.
Foreslår å øke omsetningsavgiften med 1 øre/l neste år
Omsetningsavgiften er sammen med overproduksjonsavgift med på å dekke kostnadene med å regulere melkemarkedet. TINE anbefaler at omsetningsavgiften for melk settes fra 9 til 10 øre per liter fra 1. januar 2026. Dette nivået er vurdert som tilstrekkelig for å dekke forventede kostnader og sikre positiv likviditet i omsetningsfondet. Avgiften kan justeres i løpet av året dersom behovet endrer seg. Les mer i informasjonen fra Norsk melkeråvare