Hopp til innholdet

«100 år» med Elitemelk i Time

Publisert:

I år får fire melkeprodusenter i Time Produsentlag utdelt Mjølkespann for Elitemelk i sammenhengende 25 år. Nylig var det en markering for de fire der både ordfører og kommunens tre stortingsrepresentanter deltok.

Det har aldri tidligere skjedd at fire produsenter i samme produsentlag har fått TINEs høyeste utmerkelse. 25 år med elitemelk betyr 9.125 dager eller 18.250 melkestell uten feil!

TINE vil invitere alle mottakerne av sølvtiner og mjølkespann til et felles arrangement i Lillestrøm i september der utmerkelsene vil bli delt ut.

De fire produsentene i Time er Jone Fosse, Andreas Aarsland og Aud Iren Aarsland, Helene og Ragnvald Norås, Liv Kristin og Tore Steinsland. Nylig var de fire produsentene samlet hos Liv Kristin og Tore Steinsland. Det var stortingsrepresentant Geir Pollestad (SP) som fikk æren av å dele ut et foto av Mjølkespannet. Foreløpig må de greie seg med et foto etter som Mjølkespannet først deles ut i september. Ordfører Andreas Vollsund (H) fulgte opp og delte ut blomster. Stortingsrepresentantene Margret Hagerup (H) og Ingrid Fiskaa (SV) kom med sine hilsener.

Melkeproduksjon i hele landet

Geir Pollestad understreket hvor viktig melkeproduksjonen er, i hele landet. Han brukte mesteparten av sin tale til å snakke om jordbruksoppgjøret.

- Dette handler om en økonomisk ramme, men det er utfordrende å balansere mellom produksjoner, størrelse og geografi. Økt selvforsyning er viktig, men dette må være basert på at bonden tjener penger. Det er økonomisk lurt å være flink bonde. Jeg vet at disse fire produsentene som har orden på kvalitet også har orden på det meste, så som dyrevelferd og økonomi. Ting henger sammen, sa Pollestad.

Til slutt understreket han at landbruket på Jæren er helt avhengig av et landbruk i hele landet fordi landbruket på Jæren ikke kan leve av markedsinntekter alene, men er avhengig av budsjettmessige overføringer.

Ordfører Andreas Vollsund uttrykte stor respekt for det de fire bøndene har prestert. Han fortalte at han hadde vært avløser ei helg på gården til Tore Steinsland og således hadde et lite napp i Mjølkespannet.

Kan ikke stole på det internasjonale markedet
Ingrid Fiskaa takket både som stortingsrepresentant og som melkedrikker.

- Jeg drikker samvirke-melk, ikke den andre. Det er for meg et viktig prinsipp, sa Fiskaa.

Hun understreket at det blir enda viktigere å være selvforsynt i en tid som denne.

- Vi kan ikke stole på det internasjonale markedet. Vi må være mest mulig selvforsynt med kortreist mat og jeg ønsker et sterkt importvern, sa Fiskaa.

Eksportmuligheter for norsk melk

Marget Hagerup ønsket mangfold i markedet og hun understreket hvor unik norsk melkeproduksjon er, både for mat og kulturlandskap. Hun pekte på at matproduksjonen er i stadig utvikling og mente at det ligger unyttede muligheter for eksport. Hun brukte eksport av brunost til Asia som et eksempel. Til slutt fortalte hun at hun hadde spurt ungene om hva de forbandt med melk. Følgende ord kom da fram: Sunt og godt. Godt for mage, tenner og skjelett. Vi får styrke og energi av melk.

I år skal TINE dele ut 86 sølvtiner og 29 mjølkespann til dyktige melkeprdusenter over hele landet. Utdelingen skjer 28. september på Lillestrøm.